Povedite računa o Kosovu

Izvor: B92, 09.Maj.2020, 18:44

"Povedite računa o Kosovu"

Aljbin Kurti podsetio je na Dan Evrope da su za postizanje mira potrebne pravda i odgovornost i pozvao EU da povede računa o Kosovu i Zapadnom Balkanu.

U svojoj čestitki povodom Dana Evrope Kurti je naveo da ne bi došlo ni do pomirenja u Evropi da nije bilo Nirnberških suđenja i klečanja Vilija Branta.

“Pre sedamdeset godina Evropa je još uvek uklanjala ruševine nastale u Drugom svetskom ratu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bol i patnja bili su veliki, mržnja i neverica su preovladavali. Na osnovu prošlih iskustava, mnogi su se plašili da je mir u Evropi samo privremen i da će verovatno doći do novog sukoba između Francuske i Nemačke koji će uključiti i druge zemlje”, naveo je Kurti.

Ali čovek, nastavio je on, koji je doživeo velika ratna razaranja i video mračnu stranu ljudskog razuma imao je radikalnu ideju.

“Tamo gde su drugi videli neizbežni rat, video je mogućnost mira i saradnje, a gde su drugi videli da je pobeda jednog gubitak drugog, on je video priliku da svi pobede. 9. maja 1950. Robert Šuman, francuski ministar inostranih poslova, predložio je plan nemačkom kancelaru Konradu Adenaueru, koji je pokušao da francusko-nemačku proizvodnju uglja i čelika koja se koristila za proizvodnju razornog oružja, stavi pod veći autoritet. Ovaj autoritet bio je poznat kao Evropska zajednica za ugalj i čelik (ECSC), koja je postavila temelje za mirnu i ujedinjenu Evropu, koju danas nazivamo Europskom unijom”, ocenio je Kurti.

Istorija je dugačak niz teških lekcija, ali možda najvažniji deo lekcije je da mir zahteva i pravdu i odgovornost, naveo je kosovski premijer.

“Znamo da bez suđenja u Nirnbergu i klečanja Vilija Branta, pomirenje nikada ne bi došlo”, napisao je Kurti u čestitki.

Dalje je rekao da se evropski mir zasniva na antifašizmu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kurti u čestitki za Dan pobede pozvao EU da vodi računa o Kosovu i Zapadnom Balkanu

Izvor: Danas, 09.Maj.2020

Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti podsetio je na Dan Evrope da su za postizanje mira potrebni pravda i odgovornost i pozvao Evropsku uniju da povede računa o Kosovu i Zapadnom Balkanu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.