Posle tuče u  Beogradu migranti u Pazovi  (VIDEO)

Izvor: Mondo, 04.Okt.2016, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle tuče u Beogradu migranti u Pazovi (VIDEO)

Grupa migranata protestovala je ispred autobuske stanice u Beogradu, a došlo je i do tuče. Potom je deo njih pešice krenuo ka mađarskoj granici, a prati ih vozilo policije. Večeras stigli do Stare Pazove.

Foto: Mondo/ Goran Sivački

Protest migranata u centru Beograda, koji su jutros blokirali saobraćaj kod Beogradske autobuske stanice, okončan je međusobnom tučom i odlaskom jedne grupe ka mađarskoj granici.

Oko 300 migranata večeras je stiglo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u Staru Pazovu, a tokom njihovog puta nisu zabeleženi incidenti, rečeno je večeras agenciji Beta u Komesarijatu za izbeglice i migracije.

Prema informacijama sa terena, migranti su od Crvenog krsta dobili vodu i mirno nastavljaju put ka mađarskoj granici, a od tog cilja ne odustaju.

Protest emigranata je počeo oko 8.00 u parku kod autobuske stanice, a posle 9.00 jedan deo migranata odlučio je da pešice krene ka mađarskoj granici kako bi protestovali zbog protivljenja Mađarske da migrante slobodno pušta na svoju teritoriju.

Izvor: Tanjug

Kako su agenciji Beta rekli u Info pultu na autobuskoj stanici, nakon nekog vremena grupa migranata je krenula ka granici, ali su se kod Nemanjine ulice okrenuli i vratili u park, gde su napali drugu grupu koja je ispred Info pulta čekala hranu.

"Oni su se vratili i napali grupu koja je mirno stajala u parku jer nije htela da krene sa njima. Povređenih nema, ali je bilo veoma napeto. Policija je morala da interveniše i da ih razdvaja", rekli su u Info pultu i dodali da su aktivisti nekih nevladinih organizacija "potpirili" migrante da krenu ka Mađarskoj.

Zbog tih dešavanja, Info pult je privremeno zatvoren, a biće ponovo otvoren u 13.00 kada će migrantima biti podeljen ručak.

Trenutno, u parku i okolnim ulicama prisutna je policija, a zbog protesta saobraćaj u Karađorđevoj ulici privremeno je bio zaustavljen.

Grupa od oko 200 migranata zatim je pešice krenula preko Novog Beograda ka severu Srbije.

Migranti nose rančeve i ćebad, prati ih policijska marica, a nedavno su prošli pored Palate Srbija na Novom Beogradu, javio je reporter Monda.

MUP:zakoni važe i za emigrante

Vršilac dužnosti direktora policije, Vladimir Rebić, izjavio je danas da će Srbija biti dobar domaćin migrantima, ali neće dozvoliti remećenje javnog reda i mira, blokiranje saobraćajnica i onemogućavanje građana da obavljaju svakodnevne aktivnosti. "Kao što zakoni Republike Srbije važe za naše građane, tako važe i za migrante i oni ih moraju poštovati", kazao je Rebić, a navedeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). On je dodao i da policajci prate kolonu migranata koja se danas uputila ka granici, kako bi se sprečili eventualni incidenti i kako bi se osigurala njihova bezbednost. "Pitanje rešavanja migrantske krize nažalost ostaje otvoreno. Srbija će nastaviti humano da se ponaša prema našim gostima, ali ne možemo se sami izboriti sa tim problemom bez jedinstvenog stava Evrope", rekao je Rebić.

Oni se trenutno kreću peške Batajničkim putem.

Kolona migranata, koju prati policija, kretala se preko Brankovog mosta, pored hotela Jugoslavija, ulicom Cara Dušana u Zemunu i Batajničkim putem.

Kako javlja reporter Tanjuga, u koloni su mahom muškaraci, koji kažu da idu ka Horgošu kako bi prešli granicu.

"Videćemo šta će se desiti kada dođemo do Horgoša", rekao je Tanjugu jedan od migranata, koji je došao iz Avganistana, a u Srbiji, kaže, boravi već mesec dana.

Migranti nose improvizovane transparente na kojima piše "Otvorite granice", a prate ih četiri automobila policije.

Ovo nije prvi put da se migranti, nezadovoljni što ne mogu da nastave dalje put ka zemljama EU, odlučuju na ovakav potez.

Zvanična brojka o broju "zarobljenih" migranata u Srbiji je 7.000, a postoji bojazan da će ih doći još. Srpske vlasti prethodnih nedelja više puta su upozoravale na činjenicu da zemlja ne može da se bori sa tolikim brojem izbeglica, dok su granice evropskih zemalja za njih zatvorene.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je mogućnost slanja Vojske Srbije na granice kako bi se zaustavio priliv migranata.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.