Poslanici o spomeniku u Preševu

Izvor: RTS, 27.Dec.2012, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o spomeniku u Preševu

Problem oko spomenika pripadnicima OVPBM u Prešenu reštiti dijalogom, kaže Riza Haljimi. Predsednik skupštinskog Odbora za Kosmet Milovan Drecun ocenjuje da su spomenik i pretnje premijeru provokacija Prištine.

Potrebno da se problem spomenika pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa Bujanovca i Medveđe reši rezgovorom, kaže poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline Riza Haljimi. Predsednik skupštinskog Odbora za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenjuje da su i pretnje premijeru, provokacija Prištine. 

U domaćoj javnosti je "podignuta nepotrebna tenzija zapaljivim, pretećim izjavama bivših pripadnika rasformirane Oslobodilačke vojske PMB", ocenjuje Koordinaciono telo Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

"U prilog tome govori i činjenica da je zapaljiva izjava preneta putem samo jednog sajta, ali i da su svi albanski mediji na jugu Srbije odbili da objave tu vest, smatrajući je štetnom za ljude koji žive na tom prostoru", navodi se u saopštenju Koordinacionog tela.

Problem u vezi sa podizanjem spomenika se, smatra to telo, rešava kroz nadležne institucije Srbije, a ne putem medija, a zakoni države Srbije isti su za sve gradjane i moraju ih svi poštovati.

Neshvatljivo je da se republičke i lokalne vlasti prepucavaju oko spomenika pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa Bujanovca i Medveđe, kaže Riza Haljimi.

"Albanci te mladiće koji su ubijeni smatraju herojima... Imaju pravo i državni organi koji policajce smatraju herojima. Dolivanjem vatre samo povećavamo razdor", rekao je Haljimi novinarima u Skupštini Srbije.

Haljimi je, takođe, rekao da lokalna vlast ima ovlašćenja da postavlja obeležja, spomen-ploče i spomenike, i nema obavezu da, kao kod naziva ulica, dobija saglasnost Ministarstva lokalne samouprave.

Milovan Drecun kaže da zabrinjava činjenica da je uočeno okupljanje grupa naoružanih ljudi u uniformama uz granicu Srbije, s makedonske strane i uz administrativnu liniju sa strane Kosova.

"Ovo je provokacija koja je smišljenja u Prištini, kojoj nikakao ne odgovara snažna i politička i diplomatska aktivnost Beograda i priprema platforme", kaže Drecun.

Demonstracija ozbiljnosti

Šef poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije Vladimir Ilić ocenjuje da su provokacije koje dolaze sa juga Srbije pitanje suvereniteta Srbije i da država mora da demonstrira i odlučnost i ozbiljnost i stvari u Preševu reši kako to očekuju građani Srbije.

Ilić smatra da nije u pitanju ozbiljna pretnja, ali da treba biti oprezan.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Meho Omerović naglašavada moraju biti uklonjena sva obeležja koja veličaju zločine - kako spomenik pripadnicima takozvane OVPBM u Preševu, tako i spomenik Aćif efendiji u Novom Pazaru, ali i četničkom vojvodi Vuku Kalaitoviću u selu blizu Nove Varoši.

Šef poslaničke grupe SPS-DHSS Aleksandar Jugović je pretnje upućene premijeru Dačiću ocenio "opasnim".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.