Popravke na Gazeli po planu

Izvor: RTS, 02.Feb.2010, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popravke na "Gazeli" po planu

"Gazela" se neće se srušiti, a u narednih mesec dana sa EBRD trebalo da se završe pregovori, poručio ministar Mrkonjić na sednici Odbora za saobraćaj. Završetak popravki najkasnije do 11. ili 12. februara. Za rekonstrukciju potrebno 58 miliona evra.

Sanacija mosta "Gazela" u Beogradu ide po planu i trebalo bi da budu završena najkasnije do 11. ili 12. februara, a za rekonstrukciju celog mosta potrebno je 58 miliona evra, rečeno je na sednici skupštinskog Odbora za saobraćaj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i veze.

Na sednici Odbora za saobraćaj i veze smenjivale su se tvrdnje nekih članova Odbora da se Grad Beograd obavezao samo na raseljavanje Roma, ali da u Ugovoru nigde nije pisalo i da se moraju izgraditi čvrste zgrade, umesto dodele montažnih kontejnera.

Sa druge strane, predstavnici bivših pregovaračkih timova iz Ministarstva infrastrukture tvrdili su da je u ugovoru sa EBRD navedeno da se naselje mora izgraditi u skladu sa međunarodnim standardima za zaštitu životne sredine i direktivima EU, a koji podrazumevaju tu obavezu.

Delimičan odgovor na to pitanje pokušao je da da pomoćnik direktora "Putevi Srbije" Slavoljub Tubić koji je bio u delegaciji koja je 2007. godine otputovala u London i koji kaže da se seća da je u zapisniku prilikom pregovora stajalo da grad treba da izgradi čvrsto naselje za Rome.

Grad Beograd obavezao se da, u okviru rehabilitacije mosta "Gazela", finansira izmeštanje romske populacije nastanjene ispod tog mosta, ali u Sporazumu između Grada Beograda i Javnog preduzeća "Putevi Srbije", nigde nije navedena obaveza Grada da mora da im sagradi objekte od čvrstog materijala.

Sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) ugovoreno je povlačenje 33 miliona evra, a detaljni rokovi i planovi zavisiće od pregovora sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, jer taj novac još uvek nije povučen.

Ministar za infrastrukuru Milutin Mrkonjić ponovio je da se most "Gazela" neće srušiti i dodao da bi u narednih mesec dana sa EBRD trebalo da se završe pregovori i da zaživi ugovor, koji je potpisan još 2007. godine.

Na sednici skupštinskog Odbora za saobraćaj i veze, članovi iz redova LDP-a, zatražili su da se razjasni da li je u ugovoru koji je sklopljen sa EBRD, bio jasno preciziran uslov da se isele Romi iz nehigijenskih naselja ispod mosta i usele u objekte od čvrstog materijala ili ne.

Takođe je zatraženo tačno preciziranje finansijske konstrukcije i troškova koji bi pratili sanaciju mosta.

Dilema da li je odgovoran Grad Beograd ili Republika, zbog kašnjenja sa sanacijom "Gazele" takođe se nametnulo u raspravi članova tog odbora.

Postavljena su i pitanja zbog čega je ratifikacija ugovora o kreditu u Skupštini čekala godinu i po dana i koja je vlada ili ministarstvo u dosadašnjim mandatima odgovorna za propuste.

Ugovor do 15. februara 

Ugovor koji je sa EBRD potpisala prethodna Vlada, članovima Odbora biće dostavljen do 15. februara, da bi se konačno utvrdilo šta u njemu piše.

Članovi LDP prozvali su javno preduzeće "Putevi Srbije" da svoj posao ne obavljaju dobro, da je reč o "firmi gubitašu" i da se po tom pitanju mora nešto preduzeti.

Poslanik LDP Zoran Ostojić novinarima je rekao da očekuje da se vrlo brzo raščisti nedoumica oko odobravanja kredita EBRD-a za obnovu "Gazele".

"Nigde u Ugovorima, koje smo mi imali prilike da vidimo, se ne pominje čvrsta gradnja. Ovo je pokušaj nekoga ko je šest godina nadležan za 'Gazelu' a to su dva ministra koja su ovde sedela, izbegnu odgovornost", rekao je Ostojić.

"Srećom ovaj sadašnji ministar infrastrukture je prihvatio zaključke i mi smo u LDP-u, u skladu sa tim da je javni interes na prvom mestu, zadovoljni", rekao je Ostojić.

"Putevi Srbije" pokrivali budžetski deficit

Bivši ministar za infrastrukturu Velimir Ilić ocenio je da nije uputno da se prozivaju pojedina ministarstva i preduzeća, već da je potrebno hitno pristupiti rešavanju problema.

Ilić je ukazao da nije samo most "Gazela" u problemu, već da je slična situacija sa Pančevačkim mostom, ocenjujući da i dinamika radova na obilaznici oko Beograda nije onakva kava bi trebalo da bude.

Komentarišući optužbe na račun "Puteva Srbije", Ilić je podsetio da je to preduzeće u proteklom periodu često pokrivalo budžetski deficit.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas poručio je da kredit Evropske banke za obnovu i razvoj neće biti uzet, ako Romima moraju da se obezbede kuće od čvrstog materijala. U tom slučaju, kako je istakao, uzeće se kredit kod komercijalnih banaka.

Ako Grad ipak, bude prisiljen da Romima obezbedi montažne kuće, Đilas poručuje da će prvo morati da ga smene.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.