Pomažu slepe i slabovide osobe

Izvor: Blic, 20.Feb.2010, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomažu slepe i slabovide osobe

Rotari klub „Beograd Dunav“ obezbedio je pomagala za 30 beogradskih porodica, u kojima je više od jednog člana slepo ili slabovido. Ovu akcije pre dve godine pokrenuo je sekretar ovog Rotari kluba Rajko Mitrić.

Prema podacima koje je ovaj Rotari klub dobio od Saveza slepih Beograda, u našoj prestonici ima 1.564 slepih i 185 slabovidih ljudi.

- Sa ljudima koji imaju oštećen vid radili smo anketu na osnovu koje smo zaključili kojima od njih je pomoć najpotrebnija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Svi oni bez izuzetaka dobiće neka od pomagala, koja se u našoj zemlji ne mogu nabaviti, i čije je cena jako visoka. Kod nas ne postoji proizvodnja, čak ni prodavnica, u kojoj se mogu nabaviti ove stvari koje ljudima sa otežanim vidom olakšavaju život - rekao je za „Blic" Rajko Mitrić sekretar Rotari kluba „Beograd Dunav" i inicijator akcije „Pomoć porodicama sa više od jedne slebe osobe u domaćinstvu.

On je naglasio da se ovim projektom ne dodeljuju novčana sredstva, već isključivo pomagala među kojima su: govorna vaga za merenje, zvučni štap za hodanje, govorni merač krvnog pritiska, govorni termometar, zvučna lopta za decu, govorni sat, kalendar, šah i druge društvene igre.

- Ovo je jedna u nizu akcija Rotari klubova kojom nastojimo da ukažemo na odgovornost društva prema svim ljudima koji su na neki način različiti. Članovi svih 12 rotari klubova u Beogradu, koji broje oko 300 ljudi, učestvovali su u prikupljanju novca za ovaj projekat. U svim humanitarnim akcijama koje sprovode rotari klubovi donacije daju sami članovi ili bogatiji pojedinci, firme, umetnici, ambasadori, razne organizacije, u zavisnosti od toga koliko je sredstava potrebno i kakav je projekat. Svaki klub je nezavisan i sprovodi svoje humanitarne projekte na različite načine, ali u većini slučajeva, klubovi sarađuju između sebe i zajedno se angažujemo u projektima i pomoći - nastavlja Rajko.

Kako on kaže, biti član rotari kluba podrazumeva brojne obaveze, što uključuje i dolaske na sastanke kluba jednom nedeljno gde se članovi među sobom upoznaju, druže i razrađuju ideje o budućim projektima humanitarne pomoći.

- Negujemo stogodišnju tradiciju rotarijanstva čije se vrednosti prenose sa generacije na generaciju. Naši članovi su obrazovani ljudi, veoma uspešni u svojim profesijama, koji imaju naročit osećaj da pomognu drugima, a inače suština i moto rotarijanstva može se objasniti u rečima „druženje i pomaganje". Član rotari kluba može postati neko, koga je već registrovani član preporučio ovom klubu, i koji za njega kasnije preuzima odgovornost - objašnjava Rajko i dodaje da su pomagala za ovu akciju u procesu nabavke, a uskoro će biti podeljena porodicama, kojima su i namenjena.

Godišnjica postojanja

U utorak 23. februara obeležava se 105 godina postojanja rotarijanstva u svetu. Advokat Pol Haris 1905. u Čikagu osnovao je prvi rotari klub, kada je početkom 20. veka uvideo probleme sa kojima su se suočavali njegovi sugrađani. Kako je rekao „život je postajao brz i usamljenički, a na ulicama je bilo sve više nezadovoljnih ljudi, a sve manje prijatelja među njima". Kako bi okupio neke od njih u druženju i međusobnom pomaganju i služenju drugima, osnovao je ovaj klub. Zaštitni znak Rotari internacionala je zupčanik sa 254 zuba, a moto organizacije je nesebično služenje drugima. Danas u svetu ima oko 1.200.000 rotarijanaca koji se bave različitim aktivnostima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.