Izvor: B92, 10.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policajci: Nismo krivi za Suvu Reku

Beograd -- Optuženi policajci nisu na suđenju negirali zločin u Suvoj Reci, ali su tvrdili da se pred sudom ne nalaze pravi počinioci.

Pripadnici MUP-a, koji su optuženi za ubistvo 48 Albanaca u Suvoj Reci, negirali su iskaz zaštićenog svedoka, koji je tvrdio da su policajci 26. marta 1999. godine najpre streljali nekoliko osoba na ulici, a potom veći broj dece, žena i staraca zatvorili u piceriju, u koju su ubacili dve ručne bombe.

Tokom današnjeg suočavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa svedokom A, bivšim pripadnikom rezervnog sastava policije, optuženi su tvrdili da zaštićeni svedok "za novac ili zbog pretnji" pokušava da ih optuži kako bi zaštitio prave počinioce.

U tom kontekstu svedoku je postavljeno pitanje da li poznaje Dragana Karleušu na šta je je svedok odgovorio sa "ne". On je takođe odbacio navode da svedočenjem prikriva svoju umešanost u zločine kao i da je sadržaj njegovog svedočenja sa nekim dogovoren.

Optuženi Slađan Čukarić, koga je svedok identifikovao kao jednog od policajaca koji su direktno učestvovali u ubistvu članova porodice Beriša, pozvao je sud da omogući suočavanje svedoka sa članovima porodica poginulih, koji bi sugerisano je, mogli da svedoka prepoznaju kao nekoga ko je počinio zločine u Suvoj Reci.

Postavljajući pitanja svedoku, kome su se svi optuženi obraćali sa "ti", Čukarić je izjavio da i sam može da posvedoči da je zaštićeni svedok ubio jednog Albanca.

Provooptuženi Radoslav Mitrović, nekadašnji komandant Niškog odreda Posebnih jedinica policije, za koga je svedok A ranije rekao da je izdao naređenje za napad na civile u Suvoj Reci, rekao je da 26. marta 1999. godine nije bio na mestu ubistva porodice Beriša i da za to ima svedoke.

"Tog dana imao sam posla preko glave, sa ranjenima, poginulima, ljudima u ruševinama... U ratu se dešavaju tragedije, ovo je jedna od njih", rekao je Mitrović komentarišući događaj u Suvoj Reci. On je dodao da svoje suđenje posmatra kao "suđenje MUP-u i Srbiji", rekao je Mitrović.

Zaštićeni svedok je u sudnici izjavio da optužene Milorada Nišavića i Miroslava Petkovića nije video na mestu zločina u Suvoj Reci, kao ni optuženog Ramiza Papića.

Na te reči reagovala je sudija Vinka Beraha Nikičević koja je pitala svedoka zašto je, u ranijim iskazima, dvojicu pomenuo kao učesnike u zločinu. Svedok A je rekao da ne zna, da je moguće da ih je pominjao po sećanju ali da nije siguran da su oni zaista i bili na mestu zločina.

Branilac prvooptuženog Mitrovića, Goran Petronijević, rekao je da je iskaz svedoka A "veliki problem" za sud, i pozvao sudije da "pažljivo razmotre" sadržinu izjava koje je svedok dao ranije.

Problem sa izjavama, po oceni Petronijevića, leži u činjenici da ih je, protivno propisima, uzimao tužilac i to u vreme kada je predmet bio u nadležnosti istražnog sudije.

Optužnica

Prema optužnici, Slađan Čukarić, Miroslav i Zoran Petković, Milorad Nišavić i Papić su sa više saboraca streljali nekoliko starijih članova porodice Beriša, a ostale muškarce, žene i decu oterali u obližnju piceriju Kalabrija, u koju su ubačene dve ručne bombe.

Nakon toga je pucano u žrtve starosti od jedne do 100 godina, a pri iznošenju leševa iz picerije, optuženi su ubijali svakog ko je davao znake života. Ubili su i naknadno dovedenog Jašara Berišu, dok je Abdulah Ešljani vezan izveden iz pritvora u Suvoj Reci i ustreljen.

Iz prve grobnice na vojnom strelištu kod Prizrena, po naređenju haškog begunca generala policije Vlastimira Đorđevića, deo leševa je hladnjačama prevezen i zakopan u masovnu grobnicu na poligonu Specijalnih antiterorističkih jedinica policije u Batajnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.