Pola sela živi od cveća

Izvor: RTS, 10.Apr.2012, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pola sela živi od cveća

U moravskom selu Čapljinac, kod Niša, ratarsku proizvodnju sve više potiskuje proizvodnja saksijskog, baštenskog i rezanog cveća. Skoro svako drugo od 290 domaćinstava živi od cvećarstva.

Nove kuće, lepo uređena dvorišta sa plastenicima cveća slika je niškog sela Čapljinac u kom skoro polovina meštana živi od uzgajanja i prodaje cveća.

Vitomir Zdravković, počeo je plasteničku proizvodnju cveća pre više od desetak godina. Iako je početno ulaganje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bilo veliko, oko 5.000 evra, Vitomir kaže da, od cveća, iz tri njegova plastenika, može da se živi.

U ovom poslu Vitomir nije sam. Pomaže mu cela porodica, roditelji i brat Nebojša koji svakodnevno nosi cveće na nišku zelenu pijacu. Majka Jelena jedino žali što u njihovom asortimanu nedostaju još dva cveta.

Selo bez udavača, muči, inače, gotova sva srpska sela. Tamo gde je više članova domaćinstva, kakav je slučaj sa porodicom Slavice Stoiljković, biznis sa cvećem je još isplativiji.

U Čapljincu je sve više i sitnih proizvođača cveća čije cveće odlazi u mnoge gradove, a ne retko i kupci proizvođaču sami dolaze.

Mnogo novih kuća i lepo uređenih dvorišta, govori da se posao sa cvećem isplati, kao i to da gotovo nema dvorišta u kome nije podignut plastenik sa cvećem.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.