Pokrajinska vlada 11. jula

Izvor: B92, 05.Jul.2012, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajinska vlada 11. jula

Još se ne zna kada će biti formirana Vlada Srbije, ali su u Vojvodini već zakazali i datum za izglasavanje pokrajinske Vlade.

Predsednici Vlade i Skupštine Vojvodine, Bojan Pajtić i Ištvan Pastor, najavili su danas da će nova Vlada Vojvodine biti izglasana na skupštinskom zasedanju 11. jula.

Jedini sigurni koalicioni partneri Bojan Pajtić i Ištvan Pastor su, nakon kratkog razgovora iza zatvorenih vrata medije obavestili da će nova Vlada Vojvodine biti zvanično formirana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na skupštinskoj sednici 11. jula.

Мeđutim, rasplet na republičkom nivou je neminovno uticao na pokrajinu, tako da u izvršnoj vlasti Vojvodine neće biti nekih starih lica. Naime, dosadašnji pokrajinski premijer je juče najavio da će nova pokrajinska vlada biti slična prethodnoj ali da će ona ovaj put biti bez SPS-a.

"Sa njima nema ni pregova o Vladi Vojdovine, ima o konsktruktivnom radu skupštine ali ne i oko izvršne vlasti. Izborna volja građana Vojvodine pokazala je da ne žele da SPS bude u izvršnoj vlasti", rekao je Pajtić.

Nakon dogovora SNS i SPS na republikom nivou da mandatar za sastav buduće vlade bude Ivica Dačić i daće vladu činiti SNS-koalicija oko SPS-URS, socijalisti više nisu poželjan partner za Demokratsku stranku, ali ni za Ligu socijaldemokrata Vojvodine.

Međutim, posle prestanka pregovora sa SPS-om, nema više otvorenih pitanja i LSV će nastaviti pregovore sa DS-om.

U pokrajinskom odboru Socijalističke partije Srbije iznenađeni su stavom Bojana Pajtića, ali i njegovim obrazloženjem. Ipak, najavljuju da će biti odgovorna opozicija, jer, prema rečima Dušana Bajatovića. "biće materijala za kritiku".

Za razliku od republičkog nivoa, gde SPS ostaje na vlasti, dok DS odlazi u opoziciju - u Vojvodini je sitruacija obrntuta. Bivši partneri su saglasni da to nije idealna situacija, i da će verovatno biti turbulencija u naredne četiri godine na relaciji Novi Sad - Beograd.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.