Podignuta optužnica protiv Merčepa

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jun.2011, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podignuta optužnica protiv Merčepa

Županisjko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv bivšeg ratnog pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislava Merčepa zbog ratnih zločina protiv civila koje je 1991. počinila jedinica MUP-a pod njegovom komandom - ubistvo 43 i nestanak tri srpska civila sa zagrebačkog, kutinskoga i pakračkog područja.

U Županijskom sudu u Zagrebu su danas potvrdili da je juče primljena optužnica i da će vanraspravno veće sutra odlučivati o produženju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pritvora Merčepu, u kome je od 10. decembra 2010. godine, a koje državno tužilaštvo traži zbog naročito teških okolnosti izvršenja dela.

Da nije podignuta optužnica, Merčep bi sutra, po sili zakona, morao biti pušten na slobodu, jer ističe maksimalnih šest meseci koliko se osumnjičeni može držati u pritvoru bez podizanja optužnice.

Merčep je optužnicu dočekao u banji u koju je smešten zbog teškog zdravstvenog stanja posle boravka u zatvorskoj bolnici u Dubravi, u kojoj je bio sve vreme pritvora. Boravak u bolnici i banji obrazložen je navodno lošim stanjem posle moždanog udara koji je imao pre četiri godine.

Optužnica, koja je podignuta nakon šestomesečne istrage, Merčepa tereti da je od 8. oktobra do sredine decembra 1991. kao komandant rezervne jedinice MUP-a, smeštene u Pakračkoj Poljani i delom u Zagrebu u paviljonu 22 na Zagrebačkom velesajmu, kao i u svojstvu savetnika u MUP-u, lično naređivao nezakonita hapšenje, mučenja i ubistva srpskih civila.

Tereti se i da je znao da njegovi potčinjeni nezakonito hapse, pljačkaju, zlostavljaju, muče i ubijaju civile, ali nije ništa učinio da to spreči i suzbije. Prema optužnici, pripadnici njegove jedinice, u javnosti poznati kao "merčepovci", na području Zagreba, Kutine i Pakraca u zapadnoj Slavoniji nazakonito su uhapsili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživelo mučenja i zlostavljanja u Zagrebu, Marinom Selu i Pakračkoj Poljani.

Iako su nevladine organizacije, mediji i deo javnosti na to ukazivali, protiv Merčepa nije vođena istraga zbog odvođenja i likvidacije 20 srpskih civila po Vukovaru u leto 1991. godine, pre bilo kakvih borbi u gradu, kao ni zbog uloge koju je imao u Gospiću gde je ujesen 1991. godine odvedeno i ubijeno više od sto srpskih civila.

Za likvidacije po Gospiću suđeno je Tihomiru Oreškoviću, Mirku Norcu i Stjepanu Grandiću koji su dobili 15, odnosno 12 i 10 godina zatvora.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.