Počeli su: Potopiće ih? VIDEO

Izvor: B92, 13.Dec.2023, 10:14

Počeli su: Potopiće ih? VIDEO

Prema izveštajima američkih medija, izraelske oružane snage testiraju plavljenje tunela koje koristi islamistička grupa Hamas ispod pojasa Gaze.

Morska voda se pumpa u neke od tunela kako bi se utvrdilo da li je metoda pogodna za uništavanje podzemnog sistema velikih razmera, izvestila je u utorak američka televizijska stanica CNN, pozivajući se na američkog zvaničnika obaveštenog o ovom pitanju.

O aktivnostima izraelskih snaga izvestio je i američki list The >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vall Street Journal.

Procenjuje se da je mreža tunela duga oko 500 kilometara. Međutim, izraelska vojska pretpostavlja da se mnogi taoci oteti iz Izraela drže u tunelima.

Izrael je obavestio SAD da će biti poplavljeni samo tuneli bez talaca.

Na konferenciji za novinare u utorak, predsedniku SAD Džou Bajdenu je postavljeno pitanje o potapanju pojedinih delova tunela. On je odgovorio da se "tvrdi da... ni u jednom od ovih tunela nema talaca. Ali to ne znam sigurno".

Savet za nacionalnu bezbednost SAD i izraelske oružane snage prvobitno nisu komentarisali izveštaje na pitanje dpa.

Nedavno je načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi pohvalio ideju da se obimni sistem tunela poplavi morskom vodom. Prema izraelskoj vojsci, Hamas je izgradio opsežan sistem tunela ispod pojasa Gaze.

Koriste i neke tunele i bunkere koje je Izrael izgradio pre decenija kada je vojska okupirala teritoriju. Ovo je potvrđeno u prošlomesečnom intervjuu bivšeg izraelskog premijera Ehuda Baraka na CNN-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.