Plan premijerke je poremećen

Izvor: B92, 01.Okt.2018, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Plan premijerke je poremećen"

Bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson ocenio je da je plan premijerke Tereze Mej za Bregzit "poremećen".

On je time podgrejao atmosferu u redovima vladajućih konzervativaca u vreme otvaranja njihove godišnje konferencije.

Džonson je za Sandej tajms rekao da plan Tereze Mej za Bregzit neće funkcionisati, naročito predlozi da Velika Britanija i EU naplaćuju carine u ime druge strane, navodi Asošiejted pres.

"Potpuno je besmislen (plan). Ideja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da možemo da tražimo od carinika u Dubrovniku i Santanderu da naplaćuju britanske carine je poremećena i niko ne misli da će to funkcionisati. Biće i ekonomske i političke štete za Veliku Britaniju", naveo je Džonson.

Četvorodnevna godišnja konferencija Konzervativne stranke počela je danas u Birmingemu, a Mejova se nalazi pod pritiskom velikog broja članova partije.

Cilj Mejove na ovoj konferenciji biće opstanak na čelu stranke, a time i vlade, usred sve većeg protivljenja njenom planu za Bregzit i sve veće podrške održavanju novog referenduma o britanskom članstvu u Uniji.

Premijerkin plan za Bregzit podrazumeva zadržavanje bliskih veza Londona i Brisela posle izlaska Velike Britanije iz Unije u martu 2019. godine, tačnije ostanak te zemlje u jedinstvenom tržištu EU, uz mogućnost da sklapa pojedinačne sporazume o slobodnoj trovini s trećim stranama.

Lideri EU odbacuju tu ideju, navodeći da London želi da zadrži korist od članstva u EU, a da ne ispunjava obaveze predviđene članstvom.

Šest meseci pre izlaska iz Unije, pregovori dve strane o uslovima razlaza su u ćorsokaku, a vladajući britanski konzervativci duboko su podeljeni oko narednih koraka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.