Placenta izvor matičnih ćelija

Izvor: RTS, 28.Jun.2009, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Placenta izvor matičnih ćelija

U placenti se nalazi velika koncetracija matičnih ćelija potrebnih za lečenje bolesti krvi, došli su do zaključka istraživači Dečje bolnice u Kaliforniji.

Istraživači Dečije bolnice u Kaliforniji došli su do otkrića da se u placenti nalazi velika koncetracija matičnih ćelija, potrebnih za lečenje bolesti krvi, prenosi Glas Amerike.

Presađene u ljudski organizam, ove ćelije mogu da se razviju u bilo koju vrstu tkiva. Istraživači Dečije bolnice u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kaliforniji prikupili su odbačene posteljice žena koje su se porodile carskim rezom i koje su pristale da ih ustupe u naučne svrhe.

Najpre su iz posteljica vakum pumpom izvukli krv, koje u tom tkivu ima u velikim količinama, a zatim izdvojili matične ćelije.

Matične ćelije iz posteljice posebno su pogodne za lečenje od srpaste anemije, odnosno talasemije, jer su već programirane da proizvodu nove krvne ćelije.

Viši istraživač Dečje bolnice u Ouklandu, Frans Kajpers, i njegov kolega Vladimir Serikov, kažu da istraživanje o matičnim ćelijama iz placente predstavlja pokušaj dokazivanja potencijala tih ćelija u lečenju bolesti krvi.

Veoma je važno da iz placente matične ćelije mogu da se izdvoje u većim količinama i u aktivnom obliku. Takođe, ovo istraživanje je pokazalo da mogu da se presađuju i spoje sa tuđim organizmom.

"Rezultat svega ovoga je da ćemo imati izvor matičnih ćelija za mnogo veći broj pacijenata," naglašava Frans Kajpers.

Prednosti u odnosu na ćelije iz pupčane vrpce

Lekari u Istraživačkom centru Dečje bolnice u Ouklandu su uz pomoć matičnih ćelija izvađenih iz pupčane vrpce novorođenih beba lečili njihovu stariju braću i sestre od nekih bolesti krvi.

Međutim, istraživači kažu da u pupčanim vrpcama nema dovoljno tih ćelija za lečenje obolelih od leukemije i talasemije.

Ista količina krvi iz placente sadrži pet puta više matičnih ćelija nego jedinica krvi iz pupčane vrpce. Iako presađivanje koštane srži predstavlja alternativu za lečenje od tih bolesti, oboleli često ne mogu da nađu dobrovoljne davaoce sa odgovarajućim tkivom.

Još jedna velika prednost je i u tome što matične ćelije iz placente ređe izazivaju reakciju odbacivanja nego presađena koštana srž.

Frens Kajpers kaže da matične ćelije placente imaju i druge prednosti.

Ove ćelije nisu kontroverzne kao embrionske matične ćelije, jer niko neće imati bilo kakav etički problem sa njihovim korišćenjem.

Do danas niko nije izlečen uz pomoć embrionskih matičnih ćelija, a već neko vreme ljude se leče matičnim ćelijama dobijenim iz pupčane vrpce, što otvara mnogo veće mogućnosti za pacijente.

Uprkos tim mogućnostima, rasprostranjena upotreba matičnih ćelija uzetih iz placente verovatno će biti moguća tek za nekoliko godina. Dečja bolnica u Ouklandu sada prikuplja sredstva kako bi mogla da započne klinička ispitivanja na ljudima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.