Pića - neispravna, a bezbedna

Izvor: RTS, 09.Sep.2011, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pića - neispravna, a bezbedna

Gotovo svako drugo piće koje se nalazi u prodaji nije ispravno, utvrdila poljoprivredna inspekcija. Nadležni, ipak, tvrde da nema nebezbednih pića, već se neispravnost uglavnom odnosi na deklarisanje, falsifikate, ambalažu ili postupak proivodnje.

U Kontroli poljoprivredne inspekcije u proizvodnji i prometu vina, rakija, alkoholnih i bezalkoholnih pića, 43 odsto, od 350 uzoraka pića, pokazalo se neispravnim. Kriterijumi po kojim korisnici biraju pića su različiti.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />U inspekciji tvrde da su pića na srpskom tržištu bezbedna i da se neispravnost uzoraka uglavnom odnosi na pogrešna obaveštenja na deklaraciji, neoriginalna pakovanja, neregistrovane proizvođače, nepoštovanje pravila proizvodnje.

Od svih uzoraka, najviše je neispravne rakije. Ove godine uništeno je oko dve hiljade litara tog pića oduzetog uglavnom na pijacama, u kafanama, na vašarima.

"Najveći broj je pogrešno delklarisanih, jer na njima piše 'najbolja domaća', što je nedozvoljeno. Veliki procenat ima u vinima, gde se na deklaraciji označava geografska oznaka, što stona vina ne smeju da imaju. Takvi proizvodi se povlače sa tržišta", kaže Svetlana Nol, načelnik inspekcije za vino i rakiju u Ministarstvu poljoprivrede.

Kakva roba će se naći u rafovima, prodavci kontrolišu na različite načine.

"Naš tim stručnjaka uzima laboratorijske analize i vrši ispitivanja i ukoliko dođe do nekih nepoklapanja između onoga što je proizvođač garantovao i onoga što se utvrdi da se nalazi u samom proizvodu, mi pokušamo da taj problem rešimo sa dobavljačem, a ima i načina da se oni isključe iz naših prodajnih objekata", iznosi Martina Petrović iz "Delez grupe".

U Srbiji je registrovano 300 proizvođača rakije i 211 proizvođača vina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PIĆA NEISPRAVNA, ALI BEZBEDNA!?

Izvor: Kurir, 09.Sep.2011

BEOGRAD - U Kontroli poljoprivredne inspekcije u proizvodnji i prometu vina, rakija, alkoholnih i bezalkoholnih pića, 43 odsto, od 350 uzoraka pića, pokazalo se neispravnim. Kriterijumi po kojim korisnici biraju pića su različiti, prenosi RTS...U inspekciji tvrde da su pića na srpskom tržištu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.