Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2012, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pešikan za RTV: Vlada usvaja Strategiju razvoja obrazovanja do 2020.

BEOGRAD -

"Strategija razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine, o kojoj su održane javne rasprave u aprilu, trebalo bi da nakon razmatranja u referentnim ministarstvima, bude formalizovana i usvojena od strane aktuelne vlade", rekla je Ana Pešikan koordinatorka ekspertske grupe za pisanje Strategije za osnovno obrazovanje i opšte srednje i umetničko obrazovanje gostujući u emisiji "1 na 1" Radio-televizije Vojvodine.

Nakon toga nova vlada će preuzeti ulogu donošenjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << akcionih planova.

Prema rečima koordinatorke, Strategija obrazovanja mnogo bolje je prihvaćena u manjim sredinama gde su se učesnici rasprave bavili stručnim rešenjima, dok je Strategija u većim sredinama tumačena sa nerazumevanjem.

"Strategija je okvir, varijanta, globalno razmišljanje o svakom delu sistema i svaki od drugih zakonskih dokumenata, krovni zakon, zakon o osnovnoj školi, zakon o srednjoj, o viskom obrazovanju, svi moraju da se adaptiraju", rekla je Pešikan.

Ova Strategija donosi i novinu u visokom obrazovanju gde je izdvojena posebna grupa za obrazovanje nastavnika od osnovne škole do fakulteta.

Povodom kritika upućenih na račun Strategije u smislu njene izvodljivosti, Pešikan je rekla da je ona bazirana na analizama, dokumentima i praktičnom iskustvu i poznavanju sistema i realistična je u tom smislu da "Srbija to može da ostvari, pitanje je da li hoće".

Emisiju "1 na 1" Radio-televizije Vojvodine u celini možete pogledati ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.