Peking: Dižemo na viši nivo

Izvor: B92, 24.Maj.2023, 18:46

Peking: Dižemo na viši nivo

Peking -- Kineski premijer poručio da je Kina spremna da sa Rusijom radi na unapređenju njihove pragmatične saradnje u različitim oblastima i da je podigne na novi nivo.

Pragmatična saradnja Kine i Rusije pokazuje dobar razvojni trend, a obim investicija između dve države takođe se kontinuirano nadograđuje, rekao je Li Cijang ruskom premijeru Mihailu Mišustinu tokom sastanka u Pekingu, prenosi Rojters.

Mišustin, najviši ruski zvaničnik koji je posetio kinesku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prestonicu otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022, izjavio je da odnosi Moskve i Pekinga nikada nisu bili na tako visokom nivou kao sada.

Mišustin je na sastanku sa kineskim premijerom Li Cijangom rekao da su odluke koje su doneli predsednici Rusije i Kine postavile strateške smernice za izgradnju saradnje u osam prioritetnih oblasti, prenose RIA Novosti.

Istakao je da vlade dve zemlje koordinirano rade na primeni sporazuma postignutih na najvišem nivou.

Prema rečima Mišustina, odnose Rusije i Kine karakteriše međusobno poštovanje interesa, želja da se zajednički odgovori na nove izazove koji su povezani sa sve jačim turbulencijama na međunarodnoj sceni i nezakonitim sankcionim pritiscima kolektivnog Zapada.

"Kako kažu naši kineski prijatelji, jedinstvo omogućava da se pomere planine", dodao je Mišustin.

Mišustin boravi u zvaničnoj poseti Pekingu, tokom koje će se sastati i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Tema razgovora su aktuelna pitanja saradnje u trgovinsko-ekonomskoj sferi, a predviđeno je da se posebna pažnja posveti saradnji u industriji, energetici, saobraćajnoj infrastrukturi i poljoprivredi.

Nakon razgovora, planirano je potpisivanje nekoliko sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.