Parlament o patentima, autorskim pravima

Izvor: RTS, 10.Sep.2019, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament o patentima, autorskim pravima

Poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu raspravu o predlozima zakona o izmenama i dopunama zakona o patentima, o autorskim pravima i srodnim pravima i o zaštiti topografija poluprovodničkih proizvoda. Podneto 146 amandmana.
Vanredno zasedanje na čijem su dnevnom redu i Predlog zakona o dualnom modelu studija i Predlog zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a čiju su objedinjenu načelnu raspravu završili juče, poslanici će nastaviti u četvrtak raspravom o amandmanima.

Na svih pet predloženih zakona podneto je ukupno 146 amandmana, od čega najviše na Predlog za izmene i dopune zakona o autorskim pravima i srodnim pravima, 82.
Tokom današnje rasprave poslanik SNS Aleksandar Marković pomenuo je i deo opozicije koji i dalje bojkotuje rad parlamenta i naveo da njih dnevni red ne interesuje, ali i da to što su pojedini poslanici tih stranaka držali konferencije u Skupštini, a da nisu ni na jedan način kritikovali predložene zakone, govori u prilog tome da su zakoni kvalitetni. 
Tokom rasprave, najviše se polemisalo o zakonu kojim se regulišu autorska prava.
Poslanica Srpske radikalne stranke Nataša Jovanović navela je da je zakon o autorskim pravima dokaz da je internacionalizacija srpskog zakonodavstva nešto što je nastavila i ova Vlada da radi, a što je započela "prva dosovska vlast posle 2000. godine" i dodala da je izmena tog zakona urađena na osnovu osam od 10 direktiva EU.
Dodala je da taj zakon ima mnogo nedorečnosti zato što, kako kaže, sama definicija toga šta je autorsko delo ne daje za pravo nikome da pronalazi takozvanu rupu u zakonu i da se poigrava sa tim.
"Upravo će ovaj zakon zato što nije precizan do kraja da dovede do toga da neko neće znati ni na koji način da brani svoje pravo pokrenutih sudskih sporova u građanskim parnicama, pred Ustavnim sudom, zato što ljudi neće znati kako da dođu do toga da zaštite svoje delo", kazala je Jovanović.
Prema njenim rečima, ministar Šarčević ne bi trebalo da priča u Skupštini o tom zakonu, jer nije u njegovoj nadležnosti, već u nadležnosti pravosuđa, na šta je ministar odgovorio da je u nekom delu nelogično otkud on na ovom setu zakona, da se takvim zakonima u većim državama bave posebna ministarstva, ali da je Srbija mala država da bi imala još desetine ministarstava.
"Veza sa Ministarstvom obrazovanja, pre svega nauke, je u zoni patenata i delu intelektualne svojine koji se odnosi upravo na naučni rad. Ministarstvo kulture i mnoga druga ministarstva participiraju ovde u ovom poslu", odgovorio je Šarčević.
Poslanik Vladimir Orlić istakao je da poslanička grupa SNS-a podržava sve predložene zakone i to zato što predstavljaju nastavak truda da se dostignu najviši evropski standardi, kao i da se unapredi sistem u zemlji , osnaži Srbija i obezbedi više za građane.
Govoreći o Predlogu zakona o autorskim pravima, Orlić je kazao da je kompletan jedan deo stvaralaca bio zapostavljen, gde se pre svega misli na glumce, te da će se ovim izmenama zakona i oni koji se bave tom profesijom dodatno zaštiti.
"U sektoru inovacija, predlog zakona o kom govorimo tiče se zaštite onih rezultata nekog radnog procesa koji je rezultovao određenim patentima. Pričamo o zakonu koji dodatno unapređuje prava, osnažuje poziciju i onoga koji je do patenta došao, ali i onoga koji je njegov poslodavac, koji je stvorio uslove da to takvog otkrića dođe", rekao je Orlić govoreći o predloženom zakonu o patentima.
Govoreći o predlogu izmena i dopuna zakona o topografiji poluprovodničkih proizvoda, Orlić je naveo da je to neposredno vezano za informaciono-komunikacione tehnologije.
Poslanik Miladin Ševarlić izneo je očekivanje da će predloženim zakonima o autorskim pravima i patentima sa izmenama i dopunama biti zaštićeni i autori u oblasti agrobiznis sektora imajući u vidu, kako kaže, posebno one autore čije su firme prestale da postoje, kao što su Zavo d za strna žita u Kragujevcu, Zavod za tehnološka istraživanja u Zaječaru.
Rističević i Šarčević govorili o akademskoj čestitosti profesora
Poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević govorio je o akademskoj čestitosti profesorke Danice Popović i profesora Dušana Teodorovića.
Rističević je upitao da li autorska prava imaju i pokojnici i da li, kada autor nekih dela umre njegovi naslednici imaju prava na autorska dela koje je preminuli imao.
Naveo je da je Danica Popović sa pokojnim profesorom Stojanom Babićem prevodila udžbenike o međunarodnim ugovorima i ekonomiji i da je Babić bio redaktor, te da je preveo 55 odsto udžbeinka.
Kako je dodao, početkom ove godine Danica Popović je izbrisala iz udžbenika njegovo ime i kao prevodioce navela sebe i svoju asistentkinju.
"Student je otkrio da su oba udžbenika identična, da je pokojni Stojan Babić izbrisan posle smrti, a izbrisati tako nešto može samo moralna mizerija žute boje", rekao je Rističević i dodao da Popović više ne bi smela da predaje.
Rističević je za profesora Dušana Teodorovića rekao da je "izdao svoju zemlju", tako što je "pobegao u Ameriku 1999. godine, iako je imao obavezu da drži nastavu na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu i za vreme bombardovanja".
Prema njegovim rečima, Teodorović je izbačen sa fakulteta zbog toga, ali ga je Srbijanka Turajlić, dok je bila savetnik Gaše Kneževića u Ministarstvu prosvete, svojim dekretom vratila.
"Ima li u ovoj državi države, ja vas pitam? Ima li u Ministarstvu prosvete težnje da se oni koji zagovaraju akademsku čestitost, a najgrublje je krše, kazne disciplinski zbog studenta, ne zbog mene", upitao je Marijan Rističević.
Govoreći o televizijama N1 i Nova S, Rističević je pitao na koji način oni poštuju autorska prava i koja autorska prava plaćaju.
Ministar Mladen Šarčević je naveo da je profesorka Popović držala tribinu na kojoj je vođena politika i nije imala veze sa akademskom čestitošću, a da je profesor sa Saobraćajnog fakulteta Teodorović studentima objašnjavao kako treba da se prizna genocid u Srebrenici.
Govoreći o slučaju Srbijanke Turajlić koja je "nekakvim dekretom vratila Todorovića na fakultet da predaje", Šarčević je rekao da je taj slučaj u fazi provere.
Ako je to uradila, kaže ministar, onda je to protivzakonito, jer izvršna vlast ne može to da čini.
Skupština Srbije juče je započela 16. vanredno zasedanje Skupštine na čijem se dnevnom redu nalazi pet zakona, među kojima su Predlog zakona o dualnom modelu studija i Predlog zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija.
Tokom jučerašnjeg zasedanja, koje je počelo obrazlaganjem predloženih zakona ministra za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Mladena Šarčevića, poslanici su završili objedinjenu načelnu raspravu na Predlog zakona o dualnom modelu studija i Predlog zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija.
Najviše pažnje privukao je zakon o modelu dualnog studiranja u visokom obrazovanju, a njemu su se usprotivili samo poslanici Srpske radikalne stranke, dok ga podržavaju svi poslanici iz vladajućih stranaka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.