Pacifistički ustav ćemo promeniti

Izvor: B92, 01.Jan.2014, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pacifistički ustav ćemo promeniti"

Tokio -- Premijer Japana kaže da bi pacifistički ustav zemlje, donesen posle Drugog svetskog rata da bi vojsku ograničio na samoodbranu, mogao da bude izmenjen do 2020.

U novogodišnjem komentaru objavljenom u konzervativnom dnevnom listu "Sankej Šimbun", Šinzo Abe je rekao da "će ustav biti revidiran" do 2020. godine kada će Tokio biti domaćin letnjih Olimpijskih igara, javio je AFP.

"Mislim da će Japan do 2020. godine potpuno obnoviti svoj status i dati veliki doprinos >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << miru i stabilnosti u regionu i svetu", kazao je Abe.

Japanski premijer je ovu izjavu dao nekoliko dana pošto je razljutio azijske susede i razočarao Vašington posetivši hram Jasukuni, posevećen žrtvama rata, uključujući lidere iz Drugog svetskog rata.

Jasukuni se smatra simbolom japanske militarističke prošlosti, a pacifistički ustav su nametnule SAD posle poraza Japana 1945. godine.

Abe se već duže vreme zalaže za izmenu jednog od ključnih članova ustava koji ograničava japansku vojsku na samoodbranu i zabranjuje upotrebu sile u rešavanju međunarodnih sporova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.