PUŠTENA U RAD HE ZA POTREBE MANASTIRA STUDENICA

Izvor: Kurir, 29.Apr.2011, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUŠTENA U RAD HE ZA POTREBE MANASTIRA STUDENICA

STUDENICA - Vladika Žički Hrizostom pustio je u rad malu hidroelektranu (HE) na reci Studenici za snabdevanje strujom manastira Studenica i okoline.

HE, u koju je uloženo oko 800.000 evra, puštena je u rad u prisustvu igumana manastira Studenica arhimandrita Tihona, savetnika srpskog premijera za energetiku Petra Škundrića, kao i drugih predstavnika Vlade Srbije i rukovodstva Elektroprivrede Srbije.

HE snage 90 kilovata podignuta je na mestu nekadašnje hidrocentrale na >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << reci Studenici i izgrađena je, najvećim delom, donacijama Vlade Srbije, ambasade Kraljevine Norveške i niza privrednih društava i privatnih kompanija.

Iguman Tihon rekao je na svečanosti povodom puštanja u rad tog postrojenja da mala HE predstavlja produžetak ktitorske delatnosti mnogih dobrih ljudi koji su doprineli da se srpske svetinje kao što je Studenica sačuvaju i održe kroz vekove.

Škundrić je rekao da je izgradnja HE počela 2003. godine i istakao da je posebno važno što je blagodat koju daje priroda iskorišćena na najbolji način upravo na mestu gde je krajem 12. veka srpski vladar Stefan Nemanja podigao svetu zadužbinu Studenicu kao spomenik kulture i duhovnosti srpskog naroda.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.