Izvor: B92, 01.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PODRSKA VASINGTONA REFORMSKIM NAPORIMA CRNE GORE

Vasington -- Predsednik Crne Gore Milo Djukanovic ispracen je u utorak uvece iz Vasingtona s porukama koje potvrdjuju, kako je ocenio, da Crna Gora u SAD ima iskrenog prijatelja na kog ce i dalje i te kako moci da se osloni u sprovodjenju svojih demokratskih i ekonomskih reformi.

"Mislim da ne gresim ako kazem da su svi sagovornici, na celu s drzavnim sekretarom Pauelom, izrazili punu podrsku ukupnoj drzavnoj politici Crne Gore, a pre svega nasim naporima na sprovodjenju reformi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i evropeizaciji crnogorskog drustva. Posto je ova poseta organizovana neposredno posle potpisivanja sporazuma o principima buducih odnosa sa Srbijom, smatram veoma vaznim da su svi nasi sagovornici u Vasingtonu dali punu podrsku tom potezu Crne Gore i da ga smatraju odgovornim i mudrim zbog uvazavanja regionalnih interesa i uvazavanja potrebe ocuvanja regionalne stabilnosti. Na liniji takvih ocena dobili smo i najavu vrlo konkretne finansijske i svake druge podrske Crnoj Gori. Ta je najava prvo dosla od drzavnog sekretara Pauela, a zatim je i konkretizovana u razgovorima sa ambasadorom Tejlorom, koordinatorom Vlade SAD za pomoc drzavama u tranziciji, da bi finale tog razgovora dosao u razgovoru s glavnim direktorom USAID Naciosom. Na kraju posete, u razgovoru s kongresmenima, dobili smo uveravanja o njihovim nastojanjima da se angazuju na daljoj pomoci Crnoj Gori", dodao je Djukanovic. Predsednik Crne Gore je otputovao iz Vasingtona posebno ohrabren uspesnim razgovorima s predstavnicima medjunarodnih finansijskih organizacija. "To je nova stranica u nasim odnosima s MMF i Svetskom bankom i veoma smo zadovoljni kako je ta saradnja pocela tokom protekle godine. Veoma je vazno da smo priveli kraju realizaciju znacajnog kreditnog projekta za strukturno prilagodjavanje Crne Gore i ocekujem da, nakon dodatnih majskih konsultacija, tokom juna na bordu direktora SB, biti odobren taj kredit Crnoj Gori. Rec je o kreditu koji ce odmah biti operativan, na nivou od 15-16 miliona dolara", rekao je Djukanovic, najavljujuci mogucnost da Crna Gora dobije u tom paketu i dodatnih 5 miliona dolara za resavanje problema u oblasti energetike. Na razgovoru u sedistu MMF, Djukanovicu je potvrdjeno da se privode kraju pripreme trogodisnjeg stend-baj aranzmana za Srbiju i Crnu Goru, vrednog oko 850 miliona dolara. Kako je saopstila En Kluger, zamenik direktora MMF, Crna Gora ce ucestvovati u "uobicajenom procentu" u realizaciji tog stend-baj aranzmana, cija se verifikacija ocekuje pre kraja ovog meseca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.