Ovo će biti noćna mora; Amerika u problemu

Izvor: B92, 09.Okt.2023, 23:46

"Ovo će biti noćna mora; Amerika u problemu"

Trka u podmorničkom naoružanju je sve intenzivnija.

Kina samo što nije počela proizvodnju nove generacije nuklearnih podmornica za koje se očekuje da će postati izazov za SAD i saveznike, navodi Rojters.

Analitičari i regionalni odbrambeni atašei, koji su govorili za ovu agenciju, kažu da je sve više dokaza da je Kina na putu da svoju podmornicu sa balističkim projektilima "tip 096" u funkciju stavi pre kraja decenije, te da je njen "tihi" napredak u tom poslu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delimično potpomognut ruskom tehnologijom.

"Tip 096 će biti noćna mora. Biće ih veoma teško otkriti", kaže penzionisani podmorničar i analitičar pomorske tehničke obaveštajne službe Kristofer Karlson.

"Diskretni napori da se prate kineske podmornice na nuklearni pogon i naoružane balističke podmornice, poznate kao SSBN, jedan su od ključnih razloga što američka mornarica i druge vojne snage širom Indo-pacifičkog regiona pojačano raspoređuju i planiraju vanredne situacije. Očekuje se da će se to intenzivirati kada Tip 096 uđu u upotrebu", ukazuje Rojters.

Kineska mornarica trenutno rutinski organizuje potpuno naoružane patrole nuklearnog odvraćanja sa svojim starijim čamcima "tipa 094" sa ostrva Hainan u Južnom kineskom moru. Taj tip, koji inače nosi najnapredniju kinesku raketu JL-3, lansiranu sa podmornica, smatra se relativno bučnim - što je veliki hendikep za vojne podmornice.

"Tip 096" će, međutim, biti uporediv sa najsavremenijim ruskim podmornicama u pogledu mogućnosti prikrivanja, senzora i naoružanja. I biće, jednako tih.

Plovilo će verovatno biti znatno veće od starijeg modela, što mu omogućava da sadrži unutrašnji "splav" montiran na složene gumene nosače kako bi se prigušila buka motora i drugi zvukovi – slično ruskom dizajnu.

Karlson kaže da ipak ne veruje da je Kina nabavila najnoviju rusku tehnologiju ali da će proizvoditi podmornicu koja je sa dovoljnim moćima prikrivanja da se može uporediti sa moskovskim brodovima "Impruvrd akula".

I kao što su se tokom Hladnog rata lovili sovjetski "bumeri", danas je u fokusu praćenje kineskih podmornica, u čemu japanske i indijske vojske pomažu SAD, Australiji i Britaniji.

Sve te države upravljaju naprednim avionima, koji koriste naprednije tehnike, poput skeniranja površine okeana, u potrazi za podmornicama koje su u dubinama.

Mogućnost stvaranja tiše nuklearne balističke podmornice u vlasništvu Kine, delimično je i pokretač dogovora AUKUS između Australije, Britanije i SAD, za pojačano raspoređivanje britanskih i američkih napadnih podmornica u Zapadnoj Australijom. Australija očekuje da će do 2030. lansirati svoje prve napadne podmornice na nuklearni pogon sa britanskom tehnologijom.

Kineski vojni naučnik sa Univerziteta HSE iz Moskve Vasilij Kašin je rekao da, iako je Kina najverovatnije neku ključnu rusku tehnologiju dobila još devedesetih nakon raspada Sovjetskog Saveza, osim sporazuma o nuklearnom reaktoru iz 2010. nije bilo sličnih sporazuma između Moskve i Pekinga.

On je rekao da je Kina možda napredovala adaptirajući ruske dizajne, ali i putem drugih izvora, uključujući špijunažu, ali da je malo verovatno da imaju ruske sisteme najnovije generacije.

"Kina nije protivnik Rusije na pomorskom polju. To ne stvara teškoće nama, to stvara probleme za SAD", rekao je Kašin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.