Ovčari iz Krivog vira

Izvor: RTS, 11.Feb.2015, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovčari iz Krivog vira

U Krivom viru, selu u opštini Boljevac, na čijim je pašnjacima nekada bilo i nekoliko hiljada ovaca, "krivovirske žuje", danas samo jedna porodica gaji ovu autohtonu rasu. Bez udruženja odgajivača ovaca i koza, čije je formiranje prekinuto pre više od dve godine, ova porodica sama traži kupce za svoju stoku i prodaje na sitno.
Udruženje bi rešilo problem plasmana, ali i omogućilo povećanje broja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ovčara u boljevačkoj opštini.

U ovčarniku porodice Joksimović, udaljenom nekoliko kilometara od sela, više od stotinu ovaca i sedamdesetak jagnjadi krivovirske žuje.
Počeli su pre dvadeset godina sa pet ovaca i danas su, uprkos mnogobrojnim teškoćama, najveći odgajivači ove autohtone rase u boljevačkoj opštini. Za ovčarstvo se opredelio i najmlađi član porodice.
Joksimovići očekuju pomoć države i formiranje Udruženja odgajivača ovaca i koza. Planiraju da uvećaju stado pa će zato skoro sva jagnjad ostati na farmi.
Rad na formiranju Udruženja odgajivača ovaca i koza, prekinut je pre dve i po godine. U Opštini veruju da će aktivnosti biti nastavljene kako bi se povećao broj odgajivača.
rts.bor@rts.rs
+381 30 423 653

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.