Ovacije za Macujeva u Drvengradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2018, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovacije za Macujeva u Drvengradu

Jedan od trenutno najboljih pijanista sveta Denis Macujev nastupio je večeras na šestom festivalu ruske klasične muzike "Boljšoj" u Drvengradu i svojim muziciranjem oduševio publiku koja ga je nagradila aplauzom i ovacijama.

U koncertnoj sali Drvengrada, koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta, Macujev je izveo "Koncert za klavir i orkestar br. 2, ce-mol, Op. 18" Sergeja Rahmanjinova i "Rapsodiju u plavom" Džordža Geršvina, uz Simfonijski orkestar "Boljšoj" pod dirigentskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << palicom maestra Ivana Josipa Skendera.

Publika, u kojoj je bio i osnivač "Boljšoj" festivala Emir Kusturica, je nastup Macujeva pozdravila višeminutnim aplauzom i ovacijama.

Osim Macujeva, nastupila je i sopran Elena Ustaeva.

Macujev je u Drvengrad došao pravo sa Svetskog prvenstva u fudbalu na kome je imao titulu ambasadora.

Nakon trijumfa na 11. Međunarodnom takmičenju Čajkovski u Moskvi 1998. godine, Macujev je postao virtuoz u najvećoj ruskoj pijanističkoj tradiciji te se brzo postavio kao jedan od najistaknutijih pijanista svoje generacije.

Klavir je učio u Centralnoj muzičkoj školi u Moskvi, a studirao je na Moskovskom konzervatorijumu u klasi Alekseja Nasedkina i Sergeja Dorenjskog.

Pripada generaciji svetskih pijanista koji nastupaju sa najvećim dirigentima kao što su Valeri Gergijev, Zubin Mehta, Maris Jansons i drugi.

Pored klasične muzike poznat je i kao džez muzičar, a njegov džez koncert održan u velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma prvi je te vrste u toj instituciji.

"Boljšoj" festival u Drvengradu svečano je 14. jula otvorio njegov osnivač Emir Kusturica, a trajaće do 17. jula.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NAJBOLJI SVETSKI PIJANISTA SLETEO NA MEĆAVNIK Macujev: U Drvengradu kao u Karnegi holu

Izvor: Blic, 16.Jul.2018

Denis Macujev, jedna od najvećih zvezda ovogodišnjeg, 6. Boljšoj festivala ruske klasične muzike, "po nekima i najboljeg pijanistu na svetu" kako ga je Kusturica nazvao, sleteo je helikopterom u Drvengra oko 14h.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.