Otkrivene grobnice  Starog carstva

Izvor: RTS, 22.Dec.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivene grobnice Starog carstva

Pod peskom, na groblju starom 4.000 godina, pronađene grobnice zvaničnika koji su za vreme vladavine faraona Unasa bili zaduženi za muziku i izgradnju piramida.

Egipatski arheolozi otkrili su grobnice dva zvaničnika koji su za vreme vladavine faraona Unasa bili zaduženi za muziku i izgradnju piramida.

Grobnice su otkrivene ispod peska, na groblju starom 4.000 godina u Sakari, oko 20 kilometara južno od Kaira.

Šef egipatskog saveta za antikvitete Zahi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Havas izjavio je da bi grobnice mogle da pruže dodatne detalje o vladavini pete i šeste dinastije Starog carstva.

U jednoj grobnici sahranjen je Ija Mat, koji je nadgledao izgradnju piramida i organizovao nabavku granita iz Asuana i pustinja na zapadu.

U drugoj grobnici je sahranjen Tanah, koji je bio zadužen za dvorske pevače. Havas je rekao da su obe grobnice davno opljačkane.

"Pronalaženje grobnica označava ulazak u trag velikom, širokom groblju", rekao je Havas najavljujući da će biti nastavljena iskopavanja, koja u tom području traju poslednjih šest meseci.

Arheolozi smatraju da se pod peskom i dalje nalazi 70 odsto starih spomenika.

Smrću faraona Unasa, koji je vladao od 2375. do 2345. godine pre nove ere, okončana je vladavina pete dinastije, pošto on nije imao muškog naslednika.

Za njegovu ćerku se veruje da je postala supruga prvog kralja šeste dinastije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.