Otkriti nalogodavce dobro za sve

Izvor: B92, 16.Apr.2015, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Otkriti nalogodavce dobro za sve"

Pripremno ročište je bilo u potpunosti zatvoreno za javnost, tako da su iza zatvorenih vrata razgovarali samo tužilac i advokati odbrane optuženih.

Tokom tih pet sati čitala se optužnica, utvrđivale su se sporne i nesporne činjenice, a tužilac je imao prednost što se tiče iznošenja dokaza i između ostalog tužilaštvo će zatražiti da bude saslušano gotovo stotinu svedoka.

Pripremo ročište bi trebalo da bude nastavljeno sutra kada će reč imati odbrana, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a sud bi tada trebalo da odredi datum kada će početi suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Optuženima se na teret stavlja teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 30 do 40 godina zatvora i sva četvorica su bivši pripadnici službe bezbednosti.

Radomir Marković koji je bio načelnik službe i koji je bio označen kao podstrekač već služi maksimalnu zatvorsku kaznu u Požarevcu.

Zatim tu su i Milan Radonjić i Ratko Romić koji su trenutno u pritvoru i Miroslav Kurak koji je u bekstvu.

Novinarima su se posle pripremnog ročišta kratko obradili advokati i jedne i druge strane.

Slobodan Ružić zastupnik dece Slavka Ćuruvije ističe da u ovom procesu treba otkriti nalogodavce mada on nema nikakvu dilemu da je to bračni par Milošević-Marković i takođe treba otkriti motive političkog ubistva i ne samo tog nego i brojnih ubistava sa kraja 90-ih godina.

Sa druge strane branilac Romića i Radonjića kaže da je i za njih najvažnije da se otkriju nalogodavci jer bi u tom slučaju bilo jasno da njeni klijenti nisu počinili delo za koje su optuženi.

Ova optužnica je utemeljena na svedočenju Milorada Ulemeka Legije koji je prošle godine iznenada odlučio da progovori o tome što zna i on je ključni svedok u ovom slučaju.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Ubistvo je izvršeno u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Sa Ćuruvijom je u vreme ubistva bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa, koja je tom prilikom zadobila lake telesne povrede pošto su je napadači onesvestitli udarcem u glavu.

Ključni svedok u ovoj istrazi nakon čijeg iskaza su uhapšeni optuženi 13. januara 2014. godine je nekadašnji pripadnik DB, odnosno komadant jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija, koji se nalazi na izdržavanju kazne od 40 godina zatvora.

Ulemek je na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara 2014. godine dao iskaz tužilaštvu u kojem je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.

U vreme ubistva Ćuruvije na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.

Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na lidera SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.

Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu i za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine.

Prvostepeno su bili osuđeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i u toku je ponovljeno suđenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.