Osuda pretnji OVPMB

Izvor: RTS, 27.Dec.2012, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuda pretnji OVPMB

Spomenik i pretnje upućne premijeru Srbije, provokacija su Prištine, ocenio je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun. Ambasada SAD osudila pretnje, ističući da im nije mesto u demokratskim društvima.

Predsednik skupštinskog odbora Milovan Drecun ocenio je da su spomenik i pretnja upućene premijeru Srbije, provokacija Prištine.

Ambasada SAD u Beogradu osudila je pretnje koje su uputili bivši pripadnici rasformirane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << OVPMB, zbog najave premijera Ivice Dačića da će srušiti spomenik njihovim saborcima u Preševu.

Ambasada u saopštenju ističe da za takve pretnje nema mesta u demokratskim društvima.

"Politička neslaganja treba rešavati kroz dijalog, a ne ratobornom retorikom i pretnjama upotrebe sile", ukazuje se u saopštenju.

"Očigledno je da neko želi da destabilizuje situaciju na području Preševa i Bujanovca sada tako da u narednom periodu država mora da pokaže odlučnost, ali i da dobro proceni kojim će merama reagovati na ove veoma teške provokacije. Mislim da vetrovi ipak duvaju iz Prištine", kaže Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

Provokacije sa juga Srbije su pitanje suvereniteta države, a spomenik mora da se ukloni mirnim putem, poručuju iz Ujedinjenih regiona i Jedinstvene Srbije.

"Ne treba potceniti na to na šta se poziva na tom sajtu. Mislim da ljudi koji donose odluke i koji se bave pitanjima bezbednosti, vladaju situacijom na terenu i znaju šta rade", kaže poslanik URS-a Vladimir Ilić.

Koja je to vojska i od koga je oslobađala. Ako hoće neki spomenik neka ga podignu na groblju, gde je sahranjen taj kome podižu spomenik, upitao je poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović.

Umesto prepucavanja, za koaliciju Albanaca Preševske doline problem bi mogao da reši razgovor lokalnih i republičkih vlasti.

Kompetenciju lokalne samouprave niko ne može da ospori, ali ako ima problema oba nivoa vlasti moraju da sednu da razgovaraju i reše taj problem, napominje Riza Halimi iz Koalicija Albanaca Preševske doline.

Halimi smatra da ta situacija doprinosi produžavanju tog vanrednog stanja koje je tu prisutno. "Za to ko stoji iza ovoga potrebna je dublja analiza", dodao je Halimi.

SDPS poručuje da će treba ukloniti sva obeležja koja veličaju zločin. Iz SPO-a ocenjuju da pretnje koje stižu iz Preševa opasne su čak i kada iza njih stoji neko nebitan.

Iz Koordinacionog tela za jug Srbije poručuju da je u javnosti podignuta nepotrebna tenzija. Problem, kako kažu, treba da se rešavaju kroz nadležne institucije Srbije, a ne u medijima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.