Oslobodjen Mihalj Kertes

Izvor: Beta, 10.Feb.2014, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobodjen Mihalj Kertes

BEOGRAD, 10. februara 2014. (Beta) - Specijalni sud u Beogradu u ponedeljak je zbog zastarelosti slučaja oslobodio bivšeg direktora Uprave carina Mihalja Kertesa, optuženog da je zloupotrebio službeni položaj i iznosio državni novac na Kipar.

U obrazloženju presude je navedeno da je nastupila apsolutna zastarelost i da se sud nije upuštao u utvrdjivanje krivice optuženog.

Dodaje se da je Kertes bio optužen za krivnična dela od 1994. do 5. oktobra 2000. Zastarelost >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << nastupa nakon 10 godina što u ovom slučaju znači da je krivično delo zastarelo 5. oktobra 2010. godine.

Nakon izricanja presude Kertes je rekao da je posle 13 godina i "nakon svih proživljenih tortura, konačno dočekao da pravda pobedi".

Kada su novinari pitali o tome što je Kertes oslobodjen zbog zastarelosti, a ne zato što nije kriv, njegov advokat Predrag Milovančević rekao je da njegovom klijentu nije ni moglo da se sudi.

"Kvalifikovati državni vrh zemlje u periodu od 6 i po godina kao kriminalističku grupu, to je nešto što nije po Ustavu i zakonu i što praksa ne poznaje. To smo pitanje završili, sud je rekao šta je imao da kaže", kazao je Milovančević.

Kertes je, zbog zloupotrebe službenog položaja, bio pravosnažno osudjen na šest i po godina zatvora jer je od sredine 1994. do 5. oktobra 2000. godine deo novca carine, bez pravnog osnova, dao pojedinim preduzećima, a oko 38 miliona nemačkih maraka bez odobrenja Narodne banke Jugoslavije izneo na Kipar.

Tu pravosnažnu presudu prošle godine je ukinuo Vrhovni kasacioni sud i naložio Apelacionom sudu da ponovo razmotri žalbe, a taj sud je odlučio da se Kertesu ponovo sudi. Glavni pretres ponovljenog sudjenja završen je 6. februara ove godine.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Šta je uzrok zastarevanja slučajeva

Izvor: B92, 11.Feb.2014, 17:42

Beograd -- Okončanje postupka protiv bivšeg direktora Savezne uprave carine Mihalja Kertesa zbog zastarelosti samo je jedno u nizu na isti način završenih suđenja...Eksperti kažu da se time šalje veoma loša poruka i da je važno da se svi sporni slučajevi preispitaju...Marko Milošević, Jezdimir...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.