Izvor: B92, 28.Feb.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslabio dinar, evro sve skuplji

Beograd -- Dinar je danas oslabio za 0,9 odsto, tako da je prema srednjem kursu evro dostigao najveću vrednost u ovoj godini - 83,83 dinara.

Prema podacima Narodne banke Srbije, dinar je u poslednja dva dana ukupno oslabio za 1,7 odsto, a kurs evra je danas za 1,38 dinara viši nego u utorak 26. februara, kada je vredeo 82,45 dinara. Kako je rečeno u NBS-u, banka je juče na međubankarskom deviznom tržištu povećala prodaju devize otkupljenih od menjača sa uobičajenih tri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << miliona na 10 miliona evra.

Prodaja je povećana zbog previše velikih fluktuacija kursa, kažu u Narodnoj banci.

Da li će i na koji način NBS danas intervenisati na deviznom tržištu, naveli su, zavisiće od kretanja kursa i obima prometa.

Narodna banka Srbije je tokom prošle sedmice, takođe, dnevno prodavala po 10 miliona evra bankama, kako bi povećala likvidnost na tržištu, na kojem su učesnici bili uzdržani zbog političke neizvesnosti nakon jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Dinar je u ovoj godini najjači bio 22. januara, kada se za jedan evro dobijalo 80,32 dinara.

Povećana referentna kamatna stopa

Monetarni odbor Narodne banke Srbije povećao je danas referentnu kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena, na 11,5 odsto godišnje.

To je drugo povećanje referentne kamatne stope u ovoj godini, a odluka je doneta na osnovu aktuelnih ekonomskih kretanja u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Razloge za pooštravanje monetarne politike izneće guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić na konferenciji za novinare sutra.

NBS kao referentnu kamatu koristi kamatnu stopu na dvonedeljne repo operacije, a prethodna promena bila je 6. februara, kada je kamata takođe povećana za 0,75 procentnih poena, na 10,75 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.