Oružje zavodnika

Izvor: Glas javnosti, 30.Jan.2010, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružje zavodnika

Da bi neko bio zavodnik, ne trebaju mu mišići, lepota ili prijatna spoljašnjost. Tajna zavodnika je u nečemu o čemu možda nikada niste mislili kao o ljubavnom oružju - tajna je u glasu. Ispitivanje koje je objavio Žurnal generalne psihologije otkriva da je prvi utisak o muškom glasu, kod žene presudan da li će on da joj se svidi ili ne. Doktor Luiđi Anoli je izdvojio 19 mladića i 19 devojaka koji se pre ispitivanja nikada nisu sreli.

Meki razgovori

Prvi susret nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bio sasvim direktan. Naime, mladići su uvedeni u prostoriju, a kroz staklo su ih videle devojke. Onda je barijera uklonjena i počela je konverzacija. Tokom razgovora mladići i devojke su morali da komentarišu zadate teme, poput fakulteta, slobodnog vremena, odmora i to oko 30 minuta. Posle isteka vremenskog ograničenja već je mogao da se odredi nivo privlačnosti. Na kraju istraživači su zaključili da je glas mladića bio presudan, tako što su uz pomoć kompjutera koji digitalizuje zvukove merili sve segmente, jačinu glasa, ton, intenzitet i ritam govora.

Promena intonacije

Njihovi glasovi nisu bili isti na početku razgovora sa nepoznatim devojkama i kada je on odmakao. I kakav glas je privlačan? Nikako monoton, već koji menja intonaciju, mek, ali intenzivan. Glas zavodnika je onaj koji na prvu loptu privuče, a zatim uspe da komunikaciju pretvori u nešto pomalo lažno i paradoksalno, bez preterane navalentnosti. A da li je moguće uvežbati ga, to već nije bila tema ovog ispitivanja. Možda neki sledeći put.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.