Opština im ne da adrese

Izvor: Blic, 20.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opština im ne da adrese

ZAJEČAR - Više od 10.000 Zaječaraca u naseljima Gnjilak, Ljubnički put i Pazarište žive u ulicama koje nemaju imena i brojeve, a uredno plaćaju porez i gradsko građevinsko zemljište. Iako su slali zvanične dopise lokalnoj vlasti i predsedniku opštine, od adresa za sada nema ni pomena.

- Rečeno nam je da za naša naselja ne postoji urbanistički plan, a da bi se napravio potrebno je da se iz budžeta izdvoji dva miliona dinara. Kažu da nema para - navode u trećoj mesnoj zajednici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Karađorđev venac" kojoj pripadaju ova naselja.

Meštani su ogorčeni jer nemaju kanalizaciju, njihove ulice se ne čiste od snega, nemaju asfalt, poštari ne mogu da im pronađu kuće, nemaju gradski prevoz iako su od centra udaljeni i do tri kilometara. Činjenica je da je većina kuća spada u divlju gradnju, ali su neke sazidane i pre 20 godina.

- To su jedina bezimena naselja u gradu. Svi smo prinuđeni da imamo septičke jame, naše ulice su gore nego seoski sokaci, kada zovemo službu za čišćenje snega kažu da nemaju pojma gde se mi nalazimo. Smeće se baca unaokolo ili spaljuje jer nemamo kontejnere. Poštari koji godinama rade nekako i umeju da nam pronađu kuće, ali ovi novi izgube čitav dan zbog jedne penzije ili računa - kaže Milisav Babović koji živi na Lubničkom putu.

Po rečima meštanina Živorada Vučkovića, njima je opština obećala kako će prilikom rebalansa budžeta biti odobren novac za urbanistički plan, ali od toga već par godina nema ništa. On je napravio tablu sa natpisom „Ulica divljaka" i stavio je na česmu u svom dvorištu.

- Stavio bih tablu i van dvorišta, ali se plašim kazne. Komšije kažu da je to pravi naziv za našu ulicu. Svi smo ogorčeni jer harač traže, ulice ne daju. Ja uopšte ne plaćam opštinske račune, a priznanice bacam. Moja penzija je pet hiljada dinara i uprkos tome bih odmah platio legalizaciju - kaže Vučković.

- Zaista su nam problemi ogromni, a opština se ponaša kao da nismo Zaječarci. Kad treba neko sa strane da mi dođe, ja ne znam kako da mu objasnim gde živim. Imamo problema i kada naručujemo ugalj ili drva, ili nešto preko interneta - kaže Babović. Tekst i foto:

Suzana BoŽinović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.