Izvor: B92, 05.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ojdanić na privremenoj slobodi

Hag -- Penzionisani general Dragoljub Ojdanić biće sredinom jula pušten privremeno na slobodu iz humanitarnih razloga, odlučio Tribunal.

Sudsko veće Haškog tribunala istovremeno je odbilo zahtev za privremeno oslobađanje bivšeg predsednika Srbiije Milana Milutinovića i potvrdilo prethodnu odluku da na privremenu slobodu ne pusti nekadašnjeg policijskog generala Sretena Lukića.

Ojdanić će, prema odluci sudija, na slobodi u Srbiji biti od 12. do 18. jula, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako bi posetio bolesnu sestru i učestvovao u pripremama za venčanje svoje kćeri.

Odbijajući zahtev Milutinovića, sudsko veće je ocenilo da njegovi branioci nisu dokazali da je neophodno da ga u Beogradu pregleda njegov kardiolog i da nije dovoljna medicinska nega koju ima u pritvoru Tribunala u Sheveningenu.

Odbrana Lukića tražila je od sudija da ponovo razmotre njegov zahtev da bude pušten na privremenu slobodu da bi posetio obolelog oca. Taj zahtev veće je nedavno odbilo.

Uz obrazloženje da Lukić nije pokazao kako bi, ako bi bio pušten u Srbiju, posetio oca koji živi u drugoj državi, u okolini Višegrada u BiH, sudije su odbacile i njegov ponovljeni zahtev.

Veće sudije Iana Bonomija ranije je odobrilo da tokom leta budu privremeno oslobođeni Nikola Šainović, Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević.

Sva šetorica optužena su za progon kosovskih Albanaca sa Kosova 1999. Suđenje je počelo u julu prošle godine, tužioci su početkom maja završili dokazni postupak, a odbrana optuženih počeće 6. avgusta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.