Održana prva parada ponosa u Novom Sadu

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2019, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana prva parada ponosa u Novom Sadu

Na Trgu Republike u Novom Sadu danas je održana prva Parada ponosa koja je okupila nekoliko stotina građana.

Oni su nosili zastave duginih boja i transparente protiv LGBT fobije. Policija je tokom Parade udaljila grupu srednjoškolaca koji su dobacivali okupljenima i neprimereno ih vređali.

Parada je održana pod motoom "Izađimo zajedno" i finalni je događaj u okviru Nedelje ponosa koja je organizovana >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uz podršku Grada Novog Sada i organizacije Omladinska prestonica Evrope.

- Želja nam je da slobodno podignute glave u svom gradu budemo ono što jesmo. Želja nam je da budemo ono što jesmo, svakog trenutka, svakog dana i na svakom mestu. Želja nam je da sa ljudima koji nas vole slobodno razgovaramo. Da nas ne teraju da se uklapamo u kalupe društva koji su skrojeni pre hiljadu godina - rekao je na skupu predstavnik Grupe "Izađi" Filip Kocevski.

On je poručio i da je želja učesnika Parade da ne budu žrtve svakodnevnog nasilja i diskriminacije.

- Želja nam je da imamo pravo izbora na to da stanu na ludi kamen kada nađemo osobu koju volimo. Da imamo pravo na brak, na zasnivanje porodice, pravo na život - rekao je Kocevski.

Prvoj novosadskoj paradi ponosa prisustvovala je i pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković koja je rekla da je Novi Sad primer dobre prakse u borbi protiv diskriminacije i da danas žele da pošalju poruku tolerancije i daju primer i ostalim gradovima i opštinama.

- U Novom Sadu učinjen je značajan korak u borbi za toleranciju i protiv diskriminacije LGBT osoba, pa je 2016. godine u organizaciji Labrisa, u saradnji sa Crtom i Atinom, formirana lokalna mreža u gradu, a 23. decembra potpisan je Memorandum između 13 gradskih i pokrajinskih institucija i organizacija civilnog društva, a grad je koordinator - rekla je Koković.

Ona je dodala da su se Memorandumu pridružile i druge gradske ustanove i organizacije.

- Prošle godine otvorili smo Kancelarija za rodnu ravnopravnost i podršku LGBT osobama u okviru gradske ustanove za socijalnu i dečiju zaštitu - rekla je Koković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Održan prvi novosadski Prajd, policija sprečila incidente

Izvor: NoviSad.com, 17.Maj.2019

Prvi novosadski Prajd održan je danas na Trgu republike pod sloganom „Izađimo zajedno“. Prajd je okupio nekoliko stotina građana koji su nosili zastave i bedževe duginih boja, simbol LGBT populacije..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.