Odgovor Moskve Berlinu: Prećutali ste

Izvor: B92, 01.Dec.2022, 10:56

Odgovor Moskve Berlinu: Prećutali ste

Moskva -- Rusko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo na rezoluciju koju je usvojio nemački Bundestag, a kojom se Holodomor proglašava genocidom.

Zvanična Moskva tvrdi da je potez Bundestaga pokušaj da se opravda kampanja demonizacije Rusije.

"Ovo je još jedan pokušaj da se opravda i podstakne kampanja za demonizaciju Rusije koja se širi u Ukrajini i koju sponzoriše Zapad, da se etnički Ukrajinci okrenu protiv ruskog i drugih naroda koji žive >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Rusiji i na prostoru bivšeg SSSR-a“, navelo je rusko ministarstvo.

Ministarstvo je ukazalo da je pritom Bundestag prećutao da glad u to vreme nije harala samo u Ukrajini, nego na celoj teritoriji Sovjetskog Saveza.

"Poslanici nemačkog parlamenta iz vladajuće koalicije i opozicionog bloka Hrišćansko demokratske unije/ Hrišćansko-socijalne unije Bavarske, zaboravljajući na to, odlučili su da demonstrativno podrže političko-ideološki mit koji neguju ukrajinske vlasti na predlog ultranacionalističkih, nacističkih i rusofobičnih snaga“, istaklo je rusko ministarstvo.

Portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je rezolucija Bundestaga apsurdna i da izvitoperava istorijske činjenice, preneo je Sputnjik.

Zaharova je podsetila da su zapadne zemlje doprinele gladi tridesetih godina prošlog veka, zahtevajući od Sovjetskog Saveza da plaća žitom u trgovinskim razmenama.

Nemački Bundestag je većinom glasova usvojio rezoluciju kojom se Holodomor (masovna glad u SSSR početkom 1930-ih) proglašava genocidom nad Ukrajincima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Moskva: Rezolucija Bundestaga o Holodomoru pokušaj demonizacije Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2022

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da je rezolucija koju je usvojio nemački Bundestag, a kojom se Holodomor u Ukrajini od 1932/33. proglašava genocidom nad Ukrajincima, pokušaj da se opravda kampanja demonizacije Rusije..."Ovo je još jedan pokušaj da se opravda i podstakne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.