Izvor: Blic, 29.Feb.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od srpskih sela do puta oko sveta

Na 30. međunarodnom sajmu turizma koji je juče otvoren na Beogradskom sajmu učestvuje više od 85 izlagača iz preko 40 zemalja. Najveću pažnju posetilaca privukli su domaći izlagači iz cele Srbije koji su se smestili u Hali 14, ali ništa manje interesovanje nije bilo ni na štandovima turističkih agencija koje su nudile aranžmane za inostranstvo.

A ponuda je zaista raznovrsna, tako da su posetioci mogli da se informišu o mogućnosti odmora na nekoj od domaćih planina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << banja, jezera, salaša ili u nekom od srpskih sela.

Tako turistička organizacija Kosjerić nudi program „Uskrs na selu" koji traje od 25. do 28. aprila i to za organizovane grupe od 20 do 50 osoba. Aranžman obuhvata smeštaj u domaćinstvu na bazi punog pansiona, izlete i degustacije i po osobi košta 5.680 dinara. Porodični vikend u nekim od ovih sela košta 2.600 dinara, a za decu do sedam godina odobravaju popust do 50 odsto.

Turistička agencija „Junior" u svoju ponudu uvrstila je trodnevni aranžman povodom 8. marta u hotelu „Junior" Brzeće na Kopaoniku. Cena aranžmana po osobi košta 4.300 dinara. Za prvomajski produženi vikend u ovom hotelu od 30. aprila do 4. maja aranžman za odrasle košta 7.000 dinara, za decu uzrasta od četiri do 12 godina je 2.800, a za decu od 12 do 16 godina 5.160 dinara.

U hotelu „Moravica" u Sokobanji za prenoćište sa doručkom u jednokrevetnoj sobi treba platiti 1.700, dok apartman za dve osobe sa doručkom staje 3.400 dinara.

Interesantnu prezentaciju ponudila je i Turistička organizacije Srbije koja nudi prospekte „Put kulture rimskih imperatora u Srbiji", kojima se podseća da je čak 17 rimskih imperatora rođeno i živelo u Srbiji.

- Potpuno sam fasciniran ovogodišnjim sajmom, a pogotovo ponudom Srbije koja je zaista prekrasna zemlja. Iako sam došao da se raspitam za neko od poznatih letovališta, moram priznati da sam se predomislio i da ću predstojeći odmor najverovatnije provesti u nekom od naših sela - kaže Beograđanin Branislav Kovačević.

Veliko interesovanje posetilaca izazvali su i štandovi naših najvećih turističkih agencija „Kontiki trevel", „Argus turs" i „Džoli trevel", koje u ponudi imaju aranžmane za predstojeće leto, ali i kraće odmore u predsezoni.

Poseta Egiptu preko „Kontiki trevela" tokom godine košta od 299 do 670 evra koliko treba izdvojiti i za krstarenje Nilom. Boravak u Tunisu preko ove agencije košta od 199, odnosno 249 evra (all inclusive usluga), a na Kipru od 530 evra. Novina u ponudi ove agencije su praznična putovanja, poseta Italiji, Francuskoj, Španiji i Portugalu od 19. aprila do 4. maja i ono košta 699 evra. Prava atrakcija je putovanje nazvano „Od Koloseuma do Partenona" kojim je predviđen dvanaestodnevni obilazak klasične Italije i Grčke i košta 690 evra, a polazak je 30. aprila.

- Zanimljivost je da nudimo jedan broj turskih hotela koje je moguće rezervisati do kraja marta i to uz popust na ceo iznos, a uplaćuje se samo akontacija - rekao nam je Slobodan Mićić iz „Kontikija".

Sa „Džoli trevelom" možete otputovati za Uskrs u Njujork, a cena je, u zavisnosti od dužine boravka (osam i devet dana), od 955 do 1.300 evra. Boravak u Meksiku u trajanju od 10 do 12 dana košta od 1.490 do 1.900, a najjeftinije je u Budimpešti gde ćete za četvorodnevni boravak izdvojiti za dvokrevetnu sobu 99 evra i 5.000 dinara po osobi. Prvomajski praznici u Barseloni i Madridu (sedam dana) sa smeštajem u dvokrevetnoj sobi po osobi koštaju 730, u Londonu (pet dana) 665, a u Amsterdamu (četiri dana) 645 evra. Ova agencija nudi i odlazak na Olimpijadu u Peking, gde boravak u terminu od 7. do 18. avgusta u dvokrevetnoj sobi u hotelu sa četiri zvezdice po osobi košta 3.820 evra.

„Argus turs" nudi Uskrs u Sofiji (četiri dana) po ceni od 169 evra, u Portorožu sa posetom Veneciji (pet dana) 199 evra po osobi, a možete otići i u Prag avionom (šest dana) za 369 evra. Petodnevni boravak za Prvi maj na Ohridskom jezeru preko ove agencije koštaće vas između 159 i 195 evra, a prevoz je autobusom.

- Ponuda je super. Dvoumim se da li da spojim Uskrs i prvomajske praznike i provedem ih negde u inostranstvu, a da letujem u Crnoj Gori, ili da uradim obratno. Kako god da odlučim, neću pogrešiti - ispričala nam je Jana Aleksić dok je zainteresovano listala prospekte.

Naravno da interesovanje nije izostalo ni za ponudu Crne Gore, koja već godinama važi za omiljenu destinaciju građana Srbije. Crnogorski štandovi ovoga puta smešteni su u Hali 3 Beogradskog sajma, a njihovi domaćini koji su juče imali pune ruke posla pobrinuli su se da njihova prezentacija bude najinteresantnija. Tako su se svuda okolo mogle sresti čuvene mažoretkinje i razne maškare, a u centralnom delu hale postavljena je i jedna konoba.

U budvanskim hotelima u špicu sezone polupansion po osobi košta od 35 do 76 evra, a u tivatskim od 20 do 43 evra, dok u Herceg Novom u privatnom smeštaju treba izdvojiti između 24 i 29 evra za sobu, dok polupansion u hotelima iznosi od 26 do 45 evra.

Za Staru planinu 220 miliona evra

- Vlada Srbije raspisaće u martu prvi međunarodni tender za izgradnju Stare planine. Za izgradnju objekata biće uloženo 220 miliona evra privatnog kapitala, dok će država izdvojiti 50 miliona evra za izgradnju infrastrukture - rekao je juče Mlađan Dinkić, ministar za ekonomiju i regionalni razvoj, koji je i otvorio sajam koji će trajati do 2. marta, a cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, a za grupne posete 150 dinara.

Najskuplje putovanje

Sajamska ponuda ovoga puta je zaista odlična, a cene su šarolike. Ipak, najskuplje putovanje nudi agencija „Trevel haus". Radi se o putu oko sveta privatnim avionom za koje po osobi treba izdvojiti 100.000 evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.