Od kolonije do kolekcije

Izvor: RTS, 08.Avg.2010, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od kolonije do kolekcije

U želji da se podstakne stvaralaštvo, pre 13 godina je stvorena zlatiborska likovna kolonija gde su se umetnici inspirisali, družili i radili. Tako je nastala likovna kolekcija RTS-a, u kojoj je više od 300 dela najvećih srpskih umetnika 20. veka.

Zadatak Javnog servisa nije samo da informiše, već i da inicira i kreira kulturna zbivanja. Tako je i nastala Likovna kolekcija RTS-a. Broj vrednih dela davno je premašio 300. Među njima su slike, grafike i skulpture naših najvećih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << umetnika 20. veka.

U želji da se podstakne stvaralaštvo, pre 13 godina je stvorena zlatiborska likovna kolonija gde su se umetnici inspirisali, družili, radili.

Akademik Nikša Stipčević, predsednik Upravnog odbora RTS-a, kaže da su galerija i kolonija uspeli za dosta godina u vremenima koja jesu bila tesna, "da ostvare jednu zbirku, koja će vremenom dobijati sve više".

"Mi imamo slike koje su veoma vredne i sa vremenom dobijati sve više na vrednosti", kaže Stipčević.

Nikola Mirkov, direktor Televizije Beograd, objašnjava da je "kolonija plod srećnog sticaja okolnosti, snage medija na kojem radimo i interesovanje umetnika da se oglase na tom mediju".

"Oni dobijaju jednu televizijsku monorafiju, a RTS zauzvrat dobija po jednu sliku, od kojih je već nastala jedna zavidna i veoma vredna kolekcija", kaže Mirkov.

"Ja sam već u svoj 'kurikulum vite' uveo da i ove dve slike zvanično stoje u Galeriji RTS-a, kaže Miloš Šobajić, slikar.

Zoran Todović grafičar, nije bio na dovoljno kolonija da bi mogao da napravi razliku, ali je kategoričan u oceni "da je Zlatibor interesantan sam po sebi".

"To je ambijent koji je sam po sebi inspirativan, koji vas tera da razmišljate i tokom dugih šetnji svaki put vas podseti da je umetnost jedna velika avantura", kaže Todović.

Obogaćivanjem jezgra naše zbirke govorimo o pojavama, traganjima, pa i umetničkim zabludama, o njihovom odnosu prema društvu i nemirima. U vremenima kada se za kulturu malo izdvajalo ova misija RTS-a stvaraocima je ulivala nadu i entuzijazam.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.