Očekivanju sveta od izbora u SAD

Izvor: B92, 04.Nov.2020, 04:19

Očekivanju sveta od izbora u SAD

Za zemlje širom planete, predsedavanje Donalda Trampa Sjedinjenim Državama u njegovom prvom mandatu bilo je jedinstveno iskustvo koje je trebalo gledati.

Ovo piše noćas američka novinska agencija AP u tekstu o tome kako svet gleda na izbore u SAD, u kojem je posebno poglavlje o Srbiji i Kosovu.

"Četiri godine države sveta gledale su kako se vrlo drugačiji američki predsednik povezuje sa međunarodnom zajednicom ili se - ne povezuje", piše u opširnom tekstu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << U tom razdoblju dugogodišnji savezi su ugroženi, sporazumi obrisani, carine podignute, sredstva povučena.

Neke države su bile predmet predsedničkog podsmeha. Druge, poput Severne Koreje, bile su izložene diplomatskom udvaranju koje se nekada smatralo nezamislivim.

"Sada, kaad je tačka preokreta u Trampovom vremenu na vlasti nadomak američkih glasača, šta je ulog ako njegovo predsedništvo prestane, ili ako se nastavi?", pita AP.

Dopisnici AP-a iz celog sveta su odgovorili kako njihovi regioni gledaju na ono što se dešava u Sjedinjenim Državama i kakav bi mogao biti ulog.

U Brazilu predsednik s krajnje desnice Žair Bolsonaro nije krio omiljenog pobednika, otvoreno izjavivši podršku Trampu, ali branilac prašume Amazonije od uništavanja u kojem učestvuju američke firme, mogao bi biti predsednik iz redova Demokrata, Džozef Bajden.

U Havani pobedu žele Bajdenu jer je iz administracije koja je uspostavila diplomatske i druge veze SAD s Kubom, a Tramp ih pogoršao i preti sankcijama kubanskoj socijalističkoj vladi u pokušaju da podstakne političke promene.

U Fracuskoj prepirka Trampove administracije i Evropske unije, te i Pariza, rezultirala je ljutnjom Francuza pogođenih dodatnim američkim carinama u okviru šesnaestogodišnjeg spora oko držvnih subvencija evropskom multinacionalnom proizvođaču aviona "Erbas".

Odmah zatim, pri vrhu teksta AP je poglavlje "SRBIJA i KOSOVO" gde piše da je "za neke srpske lidere američki predsednik Donald Tramp heroj, dok njegov izazivač Džoe Bajden nije ništa drugo nego 'mrzitelj Srba' ".

"Stoga ne čudi" - piše AP - "da su Srbi koji žive u SAD pozvani da glasaju za Trampa na izborima u utorak".

"Bajdenova politika ne podržava Srbe", citira AP Aleksandra Vučića od ponedeljka.

"Suprotno tome", piše dalje AP, "kosovski Albanci još pamte Bajdenovu podršku tokom njihovog krvavog rata za otcepljenje od Srbije 1990-ih i uglavnom žele da on pobedi".

U tekstu se dalje kaže da se "ishod američkih izbora pomno prati u te dve balkanske zemlje, gde mnogi misle da bi sledeći američki lider mogao presudno pomoći tim neprijateljima da nađu trajni mir".

"Kosovo više voli 'predsednika koji bi gajio dobre veze sa Evropom, jer je Kosovo projekat obe strane - SAD i Evropske unije", rekla je za AP nezavisna kosovska analitičarka Evliana Berani.

Ove godine je, piše dalje AP, "Trampov izaslanik pregovarao o trgovinskom sporazumu Srbije i Kosova koji je potpisan u Beloj kući. Ali taj sporazum nije rešio ključno pitanje koje preteže u odnosima te dve zemlje: odbijanje Srbije da prizna nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine".

AP navodi da "to nije sprečilo Trampa da preuzme zasluge za okončanje krvoprolića između te dve balkanske zemlje, iako je njihov rat završen pre više od dve decenije. Tramp je svojim pristalicama govorio na mitinzima prošle nedelje da je taj sporazum 'spasao mnogo života' ".

Ali, podseća AP, "u stvari, Bajden je bio među onima koji su doprineli okončanju rata na Kosovu koji je ostavio najmanje 10.000 mrtvih. Kao američki senator 1999. godine, Bajden je podržao vazdušne napade NATO-a na Srbiju koji su zaustavili njeno krvavo nasilje nad albanskim separatistima na Kosovu - što srpski nacionalisti verovatno neće uskoro oprostiti".

"Lider bosanskih Srba, Milorad Dodik, nazvao je Bajdena 'mrziteljem Srba' i pozvao Amerikance srpskog porekla da glasaju za Trampa", piše AP na kraju poglavlja o Srbiji i Kosovu.

U istom tekstu američka agencija dalje piše i o odnosu prema američkim izborima Venecuele, Etiopije, Ukrajine koja pokušava da je "sile u Vašingtonu ne zaborave" usred "natezanja s Rusijom".

Jedno poglavlje tekta AP je i o Velikoj Britaniji uz pitanje: "Ako ste sve izolovanija zemlja, šta je bolje: zadržati nepouzdanog prijatelja (Trampa) ili steći pouzdanog kritičara (Bajdena)?".

Odnos prema izborima u SAD analizirali su i dopisnici AP iz Meksika koji zavisi od SAD, a tek potom se analizira odnos Rusije.

"Iz Moskve, američki predsednički izbori izgledaju kao nadmetanje za 'izbor onoga kome se Rusija najviše ne sviđa', kako je rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov", prenosi AP.

Pošto konstatuje da je "Kremlj gorko razočaran Trampovim mandatom", AP navodi da "Bajdenove šanse za pobedu izgledaju dovoljno jake da Rusija počne da se priprema za to", što je rekla Tatjana Stanovaja, politikolog iz Moskovskog centra Karnegi, pošto su, kako je ocenila, "negativne posledice Trampovog predsednikovanja i razočaranje u njega doveli do trezvenijeg i pragmatičnijeg pristupa" Moskve.

AP piše i o tome kakav je odnos Izraela prema amerikim izborima, pošto je ta država "među najvećim korisnicima Trampove politike na Bliskom istoku" jer je u njegovom kabinetu počela normalizacija veza Izraela i arapskih država.

AP se dalje osvrće na odnos Irana prema izborima u SAD jer su među tim zemljama stari, duboki problemi, potom piše o odnosu Indije, dvema Korejama gde je Tramp imao diplomatskih uspeha, ali ne i više od toga.

Naredno poglavlje analize AP je o teškim odnosima s Kinom gde se "sve vrti oko trgovine, a trgovina joj služi da postigne ekonomski rast kod kuće i da bude tehnološki lider u svetu".

"Iako pobeda demokratskog izazivača Džoa Bajdena ne pruža garanciju olakšanja, Peking se nada da će izbeći dalje pogoršanje i pregovorima izjednačiti položaj" sa SAD.

Kineski investitor Ding Čenling je rekao da "ko god bio predsednik SAD, nema izbora: moraće da posluju s Kinom" - piše u tekstu AP o tome kako svet gleda na izbore u SAD, koji završava analizom stavova i položaja Filipina, "ključnog američkog saveznika u Aziji".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.