Školarine ne treba   povećavati

Izvor: Blic, 30.Apr.2011, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Školarine ne treba povećavati

BEOGRAD - Školarine na fakultetima i višim školama ne treba povećavati. Ministarstvo prosvete i nauke svoje obaveze prema fakultetima redovno ispunjava, ali je u sadašnjim uslovima neophodno sagledati finansijsku situaciju u visokoškolskim ustanovama.

Jedna je stvar ako su sredstva potrebna za nabavku opreme, a sasvim druga ako su za lične dohotke, kaže za „Blic” Žarko Obradović, ministar prosvete i nauke.

Obradović kaže da je tražio od nadležnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << službi da precizno sagledaju troškove fakulteta, da li su se povećale cene usluga koje visokoškolske ustanove plaćaju, odnosno koliko su povećani materijalni troškovi fakulteta. On navodi da će ova analiza biti obavljena početkom maja.

- Naš stav je da školarine ne treba povećavati. Za nepune tri godine nismo kasnili u isplati plata. Čak smo uspeli i da nadoknadimo neka sredstva iz ranijih godina. Naravno, vodimo računa i o kvotama za upis za školsku 2011/2012. godinu jer sve to uslovljava izdvajanja prema fakultetima. Ako se obaveze prema fakultetima redovno servisiraju, ako imate redovne plate i pokrivate druge troškove, postavlja se pitanje opravdanosti zahteva. Neki su opravdani, a sasvim druga stvar je to što mi tražimo da se razume ekonomska situacija i da se ne povećaju školarine da se ne bi prelamalo preko leđa studenata - kaže Obradović.

Osmaci na probi 14. juna

Obradović kaže da će priručnik za polaganje završnog ispita biti objavljen 4. maja, a da će 4. i 5. maja biti obučeni svi prosvetni savetnici za korišćenje priručnika i za praćenje ispita.

- Probni test će biti 14. maja u svim školama. Do dana polaganja mature ima više od 50 dana, tako da neće biti problema, pogotovo što su zbirke zadataka objavljene početkom februara i što se pripremna nastava uveliko sprovodi. Učenici ne treba da strahuju da neće moći da se upišu jer i ove godine postoji veći broj mesta u srednjim školama u odnosu na učenike koji završavaju osmi razred.

Kada će biti poznat datum polaganja prijemnih ispita za fakultete?

- Već sam razgovarao s nekim dekanima i rektorima. Oni su izrazili želju da se za neki dan pomeri datum polaganja prijemnih ispita. Kao što smo napravili procenu za polaganje završnog ispita za osnovne škole, isto ćemo uraditi i ovog puta i sve će se znati vrlo brzo posle Prvog maja.

Polaganje male mature je pomereno za tri dana.

- Nadoknada časova u školama koje su štrajkovale realizuje se po verifikovanim planovima i utvrđenoj dinamici. Oko 65 odsto škola koje su štrajkovale već su nadoknadile izgubljne časove, a ostatak će biti nadokanđen u maju i junu kroz pripremnu nastavu, odnosno planiranu nadoknadu. Pripremna nastava drži se u svim školama, a kroz nju se uglavnom nadokađuju časovi iz matematike i srpskog jezika. Pomeranje od tri dana u odnosu na prošlu godinu u interesu je učenika.

Jesu li sve škole dostavile plan nadoknade časova?

- Ne. Neke škole iz Valjeva i Novog Sada, ukupno njih 10, nisu dostavile plan nadoknade. Jasno su rekli da neće da nadoknađuju časove i da ne traže da im se nadoknadi zarada koji im je umanjena zbog štrajka. Postupamo na isti način kao što smo postupali prilikom obračuna zarada. Znači, kada direktori škola dostave izveštaj da su časovi nadoknađeni, i nastavnicima će biti nadoknađene zarade.

U nekim školama subotom dolaze samo profesori, a većina đaka ne.

- Ministarstvo je kroz plan nadoknada želelo da deci stvori uslove da dobiju onaj deo časova koji nisu dobili za vreme trajanja štrajka, kada se nastava odvijala po 30 minuta. Škole realizuju planove nadoknade i mišljenja sam da učenici treba da idu na te časove. To je dobro za njih jer će tako proveriti i učvrstiti svoje znanje.

Kakav je sada vaš stav o štrajku zaposlenih u prosveti?

- Objektivno, svi smo na gubitku. Naravno da obrazovanju treba više novca i naravno da treba ulagati više, ne samo u lične dohotke već i u infrastrukturu, opremu, usavršavanje nastavnika, i za to ću se, kao i do sada, uporno zalagiti i u Vladi i u Skupštini.

Koji su planovi Ministarstva do kraja godine?

- Počela je javna rasprava o Zakonu o obrazovanju odraslih, menjaćemo odredbe Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u delu, koji se odnosi na vaspitno-disciplinske mere i na sadržaj podataka o đacima. S Rodoljubom Šabićem, poverenikom za zaštitu podataka o ličnosti, dogovorili smo da se razradi koja vrsta podataka može da se uzima od đaka, gde ti podaci mogu da se arhiviraju i kome mogu da budu dostupni. Nastavljamo i s projektom besplatnih udžbenika. Donećemo strategiju obrazovanja, radićemo na stručnom usavršavanju nastavnika i direktora, a planiramo da u toku jeseni usvojimo i zakon o osnovnoj i srednjoj školi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obradović: Školarine na fakultetima ne treba povećavati

Izvor: SrbijaNet.rs, 30.Apr.2011

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je da školarine na fakultetima i višim školama ne treba povećavati. "Ministarstvo prosvete i nauke svoje obaveze prema fakultetima redovno ispunjava, ali je u sadašnjim uslovima neophodno sagledati finansijsku situaciju u visokoškolskim ustanovama....

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Školarine ne treba povećavati

Izvor: B92, 30.Apr.2011

Beograd -- Školarine na fakultetima i višim školama ne treba povećavati, kaže Žarko Obradović, ministar prosvete i nauke...On navodi da Ministarstvo prosvete i nauke svoje obaveze prema fakultetima redovno ispunjava, ali je u sadašnjim uslovima neophodno sagledati finansijsku situaciju u visokoškolskim...

Nastavak na B92...

Školarine ne treba povećavati

Izvor: Capital.ba, 30.Apr.2011

BEOGRAD, Školarine na fakultetima i višim školama ne treba povećavati, kaže ministar prosvjete i nauke Srbije Žarko Obradović. On navodi da Ministarstvo prosvjete i nauke svoje obaveze prema fakultetima redovno ispunjava, ali je u sadašnjim uslovima neophodno sagledati finansijsku situaciju u...

Nastavak na Capital.ba...

''Školarine na fakutetima ne treba povećavati''

Izvor: TvojPortal.com, 30.Apr.2011

(vesti online) Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je da školarine na fakultetima i višim školama ne treba povećavati.. . . "Ministarstvo prosvete i nauke svoje obaveze prema fakultetima redovno ispunjava, ali je u sadašnjim uslovima neophodno sagledati finansijsku situaciju u...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.