OTKAD SU DOŠLE RAĐA SE SVE VIŠE DECE: Rode donele boljitak i blagostanje u SRPSKA SELA

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Avg.2020, 09:51

OTKAD SU DOŠLE RAĐA SE SVE VIŠE DECE: Rode donele boljitak i blagostanje u SRPSKA SELA

Dolaze polovinom marta i ostaju pet meseci

Rode, koje prema narodnom predanju donose boljitak i blagostanje, sve češći su stanari sela na obalama Zapadne Morave. Najviše ih ima između Kruševca i Trstenika. U priobalju i prirodi provode veći deo dana, ali gnezda u kojima podižu podmladak svijaju na karakterističnim mestima, isključivo u blizini ljudi. .

Bračni par belih lepotana, u dvorištu porodice Spasojević iz Kukljina, letuje 14 godina. Za to vreme na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svet su doneli sedam generacija mladih. Sa četiri nova člana uskoro se sele na jug. Za sobom ostavljaju dva gnezda pa su Spasojevići uvereni da će ih naredne godine videti u većem broju.

- Tu nema možda kilometar i po do Morave, mada i poslednje dve-tri godine plavi Morava celo područje, tako da imaju hrane i više nego što treba - kaže Dragoslav Spasojević iz Kukljina kod Kruševca.

Ova porodica se bavi izradom predmeta od pruća. Dok nisu došle rode, kupci i poštari su ih teško pronalazili.

- Naša ulica je Sedmojulska broj 158. Međutim, kad kažemo rodino gnezdo, vrlo lako se svi snađu i lako nas pronađu - objašnjava Mirjana Spasojević, meštanka Kukljina.

Dimnjak stare kotlarnice, u centru Stopanje, izbegao je rušenje zahvaljujući rodama, koje su se tu nastanile pre deceniju i po.

- Pokušavale su da prave gnezdo, ali sve grane koje su donosile padale su u dimnjak. Pa sam se ja popeo, napravio sam od armature, žice, nec kao gnezdo, stavio im tu i onda su one same u tome napravile svoje gnezdo - istakao je Aleksandar Simidžić, meštanin Bresnog Polja kod Trstenika.

Lepe reče ima i Jelena Lazić iz Stopanje.

- Ove godine ih je onaj kasni sneg, prolećni, malo poremetio, tako da su bile jedno vreme zavejane snegom pa nam je bilo jako žao da ih gledamo u takvom izdanju, ali su nekako prebrodile taj period. I evo sada se tu lepo šepure kroz crkvenu portu - priča Jelena.

Atrakcija su za prolaznike, posebno za decu koja ih redovno obilaze.

- Pre dve godine je bilo čak rekordnih pet roda, ove godine je bilo četiri, tako da se to oseća i u natalitetu u našem selu. Do pre nekoliko godina je bilo po dva-tri deteta, a evo sad ove godine je recimo, trinaest - ukazuje Slavoljub Gavrilović, meštanin Stopanje kod Trstenika.

Pored najboljeg pečenja i povrća po čemu je Stopanja na daleko poznata, uz crkvu, počasno mesto na zastavi i grbu sela dobile su i rode.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.