OPREZ: ZA PROPUŠTEN POZIV 2.000 EVRA!

Izvor: Kurir, 12.Jan.2011, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPREZ: ZA PROPUŠTEN POZIV 2.000 EVRA!

BEOGRAD - Ne javljajte se na nepoznate brojeve! Ako primetite propušten poziv sa brojeva koji počinju sa +39, +390, +391, +392, +393, +394, ni slučajno ih nemojte zvate jer možete postati žrtve kriminalaca i napraviti telefonske račune u iznosu od 2.000 evra

BEOGRAD - Ne javljajte se na nepoznate brojeve!

Ako primetite propušten poziv sa brojeva koji počinju sa +39, +390, +391, +392, +393, +394, ni slučajno ih nemojte zvate jer možete postati žrtve kriminalaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i napraviti telefonske račune u iznosu od 2.000 evra!

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je juče sve korisnike mobilnih telefona da ne odgovaraju na ove pozive jer neće moći da prekinu vezu i tako će napraviti ogroman trošak na računu. Kao dokaz, nadležni iz MUP navode primer prevarenog građanina koji je izgubio oko 2.000 evra odgovarajući na propušten poziv s navedenih brojeva.

- Sve češće se dešava da se korisniku mobilnog telefona na ekranu pojavi znak za propušten poziv, a da mu telefon nije zvonio. Jedini način da se građani zaštite je da odmah obrišu propušteni poziv s nepoznatim brojem - objasnili su u MUP.

Kurir je nedavno pisao o sličnim prevarama putem SMS. Branko Stamenković, član radne grupe Tužilaštva za tehnološki kriminal, kaže da su kriminalci došli do brojeva mobilnih telefona najverovatnije metodom slučajnog uzorka ili upadom u sisteme mobilnih operatera.

- Organizatori ovih prevara su domaći, ali i inostrani državljani, a naknadnom proverom ovih brojeva saznaćemo da li su oni na ovaj način sticali novčanu korist - objasnio je Stamenković, koji građane koji su na ovaj način prevareni savetuje da podnesu krivičnu prijavu Posebnom odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

(K. M.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.