O medijima – samo loše!

Izvor: BKTV News, 02.Okt.2012, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O medijima – samo loše!

Od uvek je vodjena bitka za uticaj na medije. Danas se očigledno vodi bitka za pregrupisavanje unutra samih medija. I zašto kriti – visok je stepen nekorektnosti i neodgovornosti u medijima, koji se obično nazivaju „bulevarskim“!
Oni „senzacionalistički“, u trci za čitaocima, prelaze granice profesionalne odgovornosti i tu je onda osnovno pitanje – delovanje  sistema i pravnog poretkta. A oni „ozbiiljni“ nisu uvek na visini očekivanja i gradjana i političara.
Medjutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ta granica razgraničenja je od uvek bila izuzetna osetljiva. I uvek je pretila opasnost, kako se to nekad govorilo, da se sa „prljavom vodom ne prospe i dete“!
Opravdano je i zabrinjavajuće, recimo, kada se aktuelni predsednik države vrati iz Njujorka i jedna novina objavi iz njegovog kabineta da „Nije krio da je razočaran što su mediji nezainteresovani za pitanje Kosova, ali i za teme koje se tiču omogućavanja boljeg života građanima Srbije, dok se tih dana na naslovnim stranama našlo mesta za priče koje nimalo neće uticati niti olakšati život građana”.
Čudnom podudarnošću, medijima je nezadovoljan i doskorašnji šef države. Jer, on je izjavio: ”I sam sam u više navrata optuživan da utičem na medije u Srbiji. Međutim, na njih utiču tajkuni, stranci koji su kupili medije u Srbiji i oni koji upravljaju tuđim novcem kroz konsultantske i marketniške agencije”.
I dodao da su na medije uticali oni tajkuni, poput Miroslava Miškovića i Bogoljuba Karića, koji su imali političku ambiciju. Bio je čak i direktan kada je tvrdio da je  Mišković hteo da se infiltrira u svaku vlast, jer tajkuni poput njega ili Karića, uspevaju na tržištu jedino zahvaljujući državi.
Ali, kako verovati bivšem predsedniku kada su u njegovom najbližem okruženju seli upravo ljudi koji su preko oglasnih agencija životno uticali na sudbinu medija, a on spominje Karića koji je, od osam godina vladavine tog predsednika, već sedam godina politički izgnanik i medijski satanizovan čovek!
Posebno je teško verovati da je bivši ministar Dulić u pravu kada traži zaštitu  medjunarodnih faktora, kada negov predsednik stranke i dojučerašnji šef države izjavi  da su “Takvi kao Dulić uništili DS”!
Istina je, kao i  uvek, negde u sredini. A interes ovog društva je da pravni sitem funkcioniše u svemu na pravi način i punim kapacitetom, jer Srbija mora da se menja u onom što je temelj svake države. A a to je, pre svega, ekonomija, socijalna odgvornost države, ali i poštovanje onih moralnih normi kao štite poštovanje ljudske ličnosti, pravo na nezavisnost medija, ali i pravo na ljudske i gradjanske slobode koje ni mediji ne mogu da tumače na svoj, senzacionalistički način.
On što se objavi o bilo kome, mora, pre svega, da bude istinito!
Mirko Stamenković
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.