O Statutu Vojvodine u oktobru?

Izvor: RTS, 11.Sep.2009, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O Statutu Vojvodine u oktobru?

Ove jeseni Statut Vojvodine biće važna tema. U pokrajini očekuju da se Zakon o prenosu nadležnosti nađe pred Vladom Srbije u naredne dve nedelje i podsećaju da su Statut dostavili republičkom parlamentu pre godinu dana.

Statut Vojvodine ove jeseni biće važna tema. U pokrajini očekuju da se Zakon o prenosu nadležnosti nađe pred Vladom Srbije u naredne dve nedelje i podsećaju da su Statut dostavili republičkom parlamentu pre godinu dana.

Skupština Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << još se ne sastaje, ali ima nagoveštaja da bi Statut mogao da bude na dnevnom redu redovnog zasedanja u oktobru.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović naglašava da Vlada najpre mora da dostavi Skupštini predlog zakona o prenosu nadležnosti pokrajini, ali i veruje, da se posao na njegovoj izradi privodi kraju.

O Vojvodini je sinoć govorio i predsednik Srbije Boris Tadić, u kontekstu tehnološkog napretka i brzih vozova koje je video u Kini.

"Kada neki ljudi u Vojvodini na primer žele autonomiju koja se graniči sa državom onda zaboravljaju da današnja tehnologija obezbeđuje da je od Beograda do Novog Sada potrebno samo 7 minuta da se fizički pređe razdaljina. Da li je potrebno da na svakih sedam minuta imamo drugi državni sistem unutar jedne države. Da li je potrebno da na svakih 15 minuta transportne razdaljine imamo drugačiji poredak, da li je to funkcionalno, korisno društvo, da li to ekonomija jedne zemlje može da izdrži. Tako treba postaviti stvari, odatle treba razmišljati o svakom problemu, pitanju i izazovu koji sustiče jednu državu i jedan narod", rekao je Tadić na prijemu povodom odlaska u Austriju najboljih studenata, koji putuje zahvaljujući "Fondu dr. Zoran Đinđić".

Iako Tadić nije spominjao Statut, ima mišljenja da njegova poruka ukazuje da će Vojvodina biti važna tema u subotu na Glavnom odboru Demokratske stranke.

Lider Saveza Vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor uveren je da bi u naredne dve nedelje zakon o prenosu nadležnosti mogao da se nađe pred Vladom, a zatim zajedno sa Statutom i pred Skupštinom Srbije.

"To je na liniji modernizacije Srbije, na liniji javnog mnjenja u Vojvodini, političkih obećanja, na liniji Ustava", kaže Pastor.

LSV očekuje usvajanje Statuta

Liga socijaldemokrata Vojvodine sa nestrpljenjem očekuje usvajanje Statuta i preti da će u suprotnom uskratiti podršku zakonima.

"Do sada su recimo komunikacije na tu temu išle unutar raznih stranaka, koje čine koaliciju na republičkom nivou, ali nisu išle kroz instituciju sistema. Mislim da je sada krajnji momenat da Pokrajinska Skupština zatraži zvanično i institucionalno objašnjenje gde je problem i kada će naše pitanje biti rešeno", smatra Branislav Bugaroški  iz LSV.

Usvajanju Statuta protive se radikali, naprednjaci i narodnjaci, jer smatraju da je protivustavan.

"Ukoliko se dogodi da se on ipak nađe na dnevnom redu skupštine mi ćemo biti apsolutno protiv Statuta i kritikovaćemo ga i pokušavati da ukažemo na njegovu štetnost sa svih pozicija sa kojih se on može napasti", kaže Nebojša Stefanović iz SNS.

Status evropske regije, glavni grad i moć Vojvodine da donosi zakone bile su glavne odredbe oko kojih su se u vladajućoj koaliciji lomila koplja.

Zakonom o prenosu nadležnosti trebalo je doći do kompromisa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pastor: Zakon o prenosu nadležnosti pred vladom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2009

SUBOTICA - Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor ocenio je danas da "ima šanse" da se u naredne dve nedelje pred Vladom Srbije nađe zakon o prenosu nadležnosti sa Republike na Vojvodinu...Pastor je na konferenciji za novinare kazao da bi ubrzo posle toga zakonski predlog,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.