Novi virus pogađa Afon i Ajped

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Sep.2015, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi virus pogađa Afon i Ajped

Stručnjaci za informatičku bezbednost identifikovali su novi virus nazvan "Kirejder" (KeyRaider) koji napada Ajfon i Ajped aparate koji su otključani da bi mogle da se instaliraju aplikacije koje nije odobrila kompanija Epl.

"Verujemo da se radi o najvećoj poznatoj krađi naloga Epl izazvanoj virusom", navela je američka kompanija za informatičku bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Palo Alto Netvorks (Networks) na svom internet sajtu, gde je objavila rezultate istraživanja sprovedenog zajedno sa VajpTekom (WeipTech), amaterskom tehničkom grupom koja okuplja obožavatelje Epla u Kini. Kompanija Palo Alto Netvorks navela je da je virus Kirejder već uspeo da ukrade preko 225.000 Epl naloga s lozinkama.

Virus funkcioniše tako što presreće komunikacije uređaja sa Ajtjunsom, servisom preko koga Epl prodaje muziku. Virus krade i dalje širi informacije o kupovini u samoj aplikaciji i onesposobljava funkciju deblokiranja Ajfona ili Ajpeda.

Neke žrtve su primetile nenormalne kupovine a druge da su im pirati blokirali aparat i traže otkup, navela je kompanija. Kirejder napada aparate koji koriste sistem iOS, sistem za mobilne aparate Epla, koji su otključani u Kini preko nezvanične aplikacije Sidija (Cydia).

Kompanija u Palo Altu procenjuje da su korisnici 18 zemalja pogođeni ovim virusom, među kojima je Kina, ali takođe i Francuska, Rusija, Japan, Velika Britanija, SAD, Kanada, Nemačka, Australija, Izrael, Španija, Singapur i Južna Koreja. Portparol Epla je naveo da da problem pogađa samo one koji su otključali svoje aparate, i koji su uneli virus preko nepouzdanih izvora. ; "Sistem IOS je osmišljen da bude pouzdan i siguran od momenta kada se ukluči aparat. Da bi se sačuvali ; naši korisnici od virusa mi nadziremo sadržaj ApStora i obezbeđujemo da sve aplikacije koje se tu nude ispunjavaju uputstva naših stručnjaka", rekao je on, ali i dodao da je Epl preduzeo mere da zaštiti one koji su pogođeni ovim virusom i da pomaže vlasnicima da promene lozinku i zaštite svoje naloge.
Pogledaj vesti o: iPhone

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Novi virus pogađa iPhone i iPad

Izvor: B92, 02.Sep.2015

Stručnjaci za informatičku bezbednost otkrili su novi virus nazvan KeyRaider koji napada jailbrake-ovane iPhone i iPad uređaje.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.