Novi skandal, Makron napadnut? VIDEO

Izvor: B92, 12.Apr.2023, 13:53

Novi skandal, Makron napadnut? VIDEO

Predsednika Francuske Emanuela Makrona u Holandiji su dočekali demonstranti koji su nezadovoljni kontroverznim zakonom o penzijskoj reformi.

Policija je savladala i privela demonstranta u sredu u Amsterdamu, nakon što je potrčao ka Emanuelu Makronu i počeo da viče, dok je francuski predsednik dolazio na Univerzitet tokom drugog dana njegove posete Holandiji.

Do incidenta je došlo dok je Makron dolazio sa holandskim kraljem u naučni park univerziteta da poseti njegovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << laboratoriju za kvantne gasove i kvantne informacije kako bi razgovarao o kvantnoj tehnologiji.

Demonstranta je savladalo obezbeđenje i policija pre nego što je uhapšen i odveden u policijsko vozilo.

Makronova poseta se nastavila nakon što su demonstrant i još jedan muškarac privedeni.

Podsetimo, u utorak su holandski demonstranti prekinuli govor francuskog predsednika u Neksus institutu u Hagu, nakon čega je on rekao da oni koji ne poštuju izborni proces i izabrane lidere dovode demokratiju u opasnost.

Holandske vesti su objavile da dok je Makron izlagao svoju viziju budućnosti Evrope u Neksus institutu u Hagu, demonstranti su razvili transparent sa natpisom: "Predsednik nasilja i licemerja" i uzvikivali: "Gde je francuska demokratija? Gde smo izgubili to?"

Glavni izvor njihovog gneva bio je kontroverzni zakon o penzijskoj reformi u Francuskoj, koji je nedavno usvojen krajnjim manevrom kojim su zaobiđeni parlamentarni izbori, i policijsko nasilje protiv demonstranata koji protestuju protiv ove mere.

"Imate milione ljudi na ulicama, konvencije o klimi su ostavljene po strani, šta možete da kažete kada pričate o Evropi", uzviknuo je jedan demonstrant.

Demonstranti su prekidali njegov govor. Zaštitari su nasilno izveli demonstrante iz sale za predavanja.

Nakon što su demonstranti uklonjeni, Makron je nastavio svoj govor, rekavši: „Veoma je važno debatovati“.

Makron je nastavio da brani nacrt zakona o penzionoj reformi i odluku da se starosna granica za odlazak u penziju podigne sa 62 na 64 godine do 2030. godine.

On je dodao da je starosna granica za odlazak u penziju čak i viša u nekim evropskim zemljama i istakao potrebu za reformom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.