Novi protest u Resniku

Izvor: RTS, 09.Apr.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi protest u Resniku

U beogradskom predgrađu Resnik večeras održan protestni skup zbog preseljenja Roma iz naselja Belvil. Okupljenima se obratili vlasnici parcela i roditelji đaka iz OŠ "Đorđe Krstić".

U Resniku je večeras održan protestni skup zbog preseljenja Roma iz naselja Belvil, a okupljenima su se obratili vlasnici parcela na kojima su postavljeni montažni kontejneri za Rome i predstavnici roditelja đaka iz Osnovne škole "Đorđe Krstić".

Na početku skupa pročitano >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je pismo u kome se traži da se gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izvini stanovnicima Resnika zbog optužbe za rasizam.

"Na teritoriji Resnika više od 150 godina postoji romsko naselje i do sada se ovde nikada nije desio nijedan incident izazvan rasnom mržnjom. Na protestu koji je prekomernom upotrebom sile u nedelju razbila policija učestvovali su i Romi iz Resnika. Mi nismo podigli svoj glas protiv Roma, već protiv uzurpacije parcela koje pripadaju građanima Resnika", stoji u pismu nezadovoljnih meštana.

Oni su na skupu podsetili da u Resniku već postoji nehigjensko romsko naselje, da postoji izbeglički kamp, a da u napuštenom prostoru firme "Vijadukt", bez struje i vode, živi oko 50 ljudi kojima grad ne pruža nikakvu pomoć.

Predstavnici roditelja đaka OŠ "Đorđe Krstić" najavili su od 17. aprila početak bojkota nastave.

Policija je sprečila protestnu šetnju do gradilišta, a tokom celog dana meštanima Resnika je bilo zabranjeno da obiđu svoja imanja na toj lokaciji.

Novi skup je zakazan za sutra u 18 sati, saopštili su organizatori protesta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.