Novi propisi rešavaju problem trans osoba

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Avg.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi propisi rešavaju problem trans osoba

Osam do 10 osoba u Srbiji godišnje promeni pol, ali tu nažalost problemi ne prestaju, neki tek počinju, te će upravo to biti tema skupa "Ponos trans osoba", koji je planiran za 20. septembar u Beogradu.

A problem sa kojima se transrodne osobe suočavaju najčešće su nerazumevanje okoline, problemi u pronalaženju posla i izdavanju jedinstvenog matičnog broja, a ne retko bivaju maltretirani, pa čak I fizički napadani.

Rođena kao muškarac, a sada šarmantna žena, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << penzionisani major Vojske Srbije, Helena Vuković verovatno je najpoznatija javnosti, s obzirom na to da je jedna od retkih, koja je o svemu što je proživela potpuno otvoreno govorila u javnosti.

Vuković tvrdi da su transrodne osobe višeslojno ugrožene, a pre svega egzistencijalno, jer ne mogu da imaju dokumenta u kojima bio upisan željeni pol, a ne onaj dobijen rođenjem.

"Delujete kao žensko, a kada se pogleda u ličnu kartu vidi se muškarc. Time dovodite sebe u sumnju", rekla je Vuković u izjavi za Tanjug.

Zato će, ističe, sve to biti tema septembarskog skupa čiji je osnovni cilj izmena Zakona o matičnim knjigama, kao i senzibilizacija policije, Nacionalne službe za zapošljavanje, Centara za socijalni rad i zdravstvenih službi.

Između ostalog i zato što se, kaže Vukovih, većina transrodnih osoba odmah izjednačava sa prostitucijom ili HIV-om, iako je, kako kaže, tek dva-tri odsto tih osoba u tom poslu.

Ipak, dodaje, sve je lakše kada se ima podrška porodice.

Da transrodne osobe imaju problem svesna je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja podseća da je ta institucija pokrenula inicijativu za promenu propisa.

Osim toga, zalaže se i za održavanje jednog, kako kaže, velikogt naučno-stručnog skupa sa donosiocima odluka i u prisustvu transrodnih osoba.

Uključivanje transrodnih osoba u sistem društva je neophodno, pomaka u tom pravcu ima, a problem su nepostojanje zakonskih propisa koji regulišu njihova prava.

Propisima, smatra, treba regulisati šta se dešava ako je transrodna osoba bila u braku, da li se sticanjem novog identiteta taj brak automatski raskida ili kako se rešavaju imovinski odnosi, kako se regulišu problemi dece…

Problem je, dodala je, i ako supružnici odluče da ostanu u braku, s obzirom na to da u Srbiji istopolna bračna zajednica nije moguća.

Zato u rešavanje tih problema treba da bude uključena najšira društvena zajednica.

Prva operacija promene pola u Srbiji urađena je 1989. godine kod profesora dr Save Perovića i od tada je više od 250 takvih osoba završilo lečenje.

Kako za Tanjug navodi profesor beogradskog Medicinskog fakulteta, specijalista urologije i dečje hirurgije Miroslav Ðorđević, lečenje pacijenata je kompleksno i podrazumeva timski rad psihijatara, psihologa, endokrinologa, hirurga, ginekologa, sociologa...

Zahvaljujući izmenama zakona iz jula 2011, omogućeno je da svoje lečenje obavlja o trošku Republičkog fonda, koji pokriva dve trećine trokova, dok ostatak plaća pacijent.

"Veoma retko osobe koje su naši osiguranici odlučuju da operaciju urade o svom trošku, tako da je od 17 pacjenata, tokom 2014. i 2015. godine, samo jedna osoba to uradila o svom trošku zbog privatnosti", naveo je Ðorđević.

Pacijenti koji žele sami da snose troškove operišu se na privatnoj klinici.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Promena propisa za bolji položaj trans osoba

Izvor: Radio 021, 23.Avg.2015

Osam do 10 osoba u Srbiji godišnje promeni pol, ali tu nažalost problemi ne prestaju, neki tek počinju, te će upravo to biti tema skupa "Ponos trans osoba", koji je planiran za 20. septembar u Beogradu...A problem sa kojima se transrodne osobe suočavaju najčešće su nerazumevanje okoline, problemi...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.