Izvor: B92, 25.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novi izbori oko 20 miliona evra"

Beograd -- Vladimir Goati kaže da bi novi parlamentarni izbori građane Srbije koštali oko 20 miliona evra.

Na konferenciji za novinare posvećenoj značaju kontrole finansiranja političkih stranaka i izbornih kampanja, predsednik organizacije za borbu protiv korupcije "Transparentnost Srbija" rekao je da bi za stranke koje izlaze na izbore iz budžeta bilo izdvojeno oko četiri miliona evra, dok bi još 15 miliona evra koštao rad državnog aparata.

Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rečima, upravo zbog velike sume koja se izdvaja za izbore, neophodno je izvršiti kontrolu prikupljanja i trošenja finansijskih sredstava za kampanju koju su stranke vodile uoči izbora održanih 21. januara.

Goati je upozorio da stranke stalno krše propise o finansiranju i naveo da je veoma mali broj stranaka dostavio Skupštini Srbije završne račune sa sertifikatom ovlašćenog revizora za prošlu godinu, izveštaje o imovini i prihodima koji prelaze 6.000 dinara.

Ranijih godina Odbor za finansije je određivao 15. april kao rok do kojeg su stranke dužne da dostave te izveštaje, a pošto to radno telo još nije formirano, treba ih dostaviti parlamentu i objaviti u Službenom glasniku, rekao je Goati.

On je upozorio da političke partije u Srbiji imaju apsolutnu vlast i da je praksa pokazala da izvršna vlast ima nadmoć nad parlamentom.

Goati je rekao da je Republička izborna komisija odredila dve ovlašćene revizorke za kontrolu finansijskih izveštaja, ali da one nisu samostalne i nezavisne.

Programski direktor organizacije "Transparentnost Srbija" Nemanja Nenadić rekao je da 400.000 dinara, koliko je izdvojeno za kontrolu izbornih troškova stranaka, pokazuje odnos države prema tom poslu, ako se ima u vidu da je samo iz budžeta za finansiranje kampanje izdvojeno 323 miliona dinara.

Nenadić je istakao da se kontrola odnosi i na sredstva koja su stranke prikupile iz privatnih izvora pa se okvirno može reći da je za kampanju potrošeno najmanje 730 miliona dinara, a da je za kontrolu izdvojeno svega 0,05 odsto tog iznosa.

"Taj odnos sredstava pokazuje da ne postoji politička volja da se kontrolišu finansije stranaka", rekao je Nenadić.

Tehničku vladu nema ko da kontroliše

Najavu bivšeg predsednika Ustavnog suda, Slobodana Vučetića, da bi, ako stranke ne postignu dogovor, po raspisivanju izbora Koštuničina tehnička vlada mogla da vlada do 10. novembra, analitičari ocenjuju kao veoma problematičnu, jer tehničku vladu niko ne kontroliše.

"Međutim, dobra strana demokratije leži u tome što će buduća vlada, kada god ona bude formirana, za tri nedelje ili meseca, moći da proveri šta je sve prethodna vlada radila i prijavi nezakonite radnje. To je bio slucaj i sa prethodnim vladama", kaže Vladimir Goati iz Transparentnosti Srbija.

"Tadić obavezan da predloži mandatara"

Sudija Ustavnog suda Svetozar Čiplić izjavio je da je predsednik Srbije Boris Tadić, prema Ustavu, obavezan da predloži mandatara. "Ustavna norma o predlaganju kandidata za sastav vlade obavezujuća je za predsednika i tu nema prostora za bilo kakve nedoumice ili tumačenja", rekao je Čiplić za novosadski Dnevnik.

On je ocenio da je u mnogim stvarima novi ustav "nedopustivo nejasan", ali je dodao da to nije slučaj i kada je reč o obavezi predlaganja mandatara, gde je ustavna norma jasna i izričita. Prema njegovim rečima, to znači da Tadić ima obavezu da do isteka roka, odnosno 14. maja, Skupštini predloži mandatara, bez obzira na ishod međustranačkih pregovora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.