Noćna hapšenja u Češkoj

Izvor: B92, 21.Apr.2021, 11:11

Noćna hapšenja u Češkoj

Češka Nacionalna centrala uhapsila je noćas širom zemlje najmanje pet osoba, a po nekim podacima deset, koje se terete da pripadaju paravojnim grupama.

Proverava se da li su njihove odlaske na ratišta organizovali proterani agenti ruske GRU iz ambasade u Pragu.

"Noćna hapšenja nisu u vezi sa slučajem eksplozije u magacinima municije u Vrbjeticama 2014. godine", saopštila je kratko češka policija na Tviteru.

Uhapšeni su, prema nezvaničnim informacijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << medija, Česi iz nekoliko paravojnih grupa koji su organizovali odlazak na ratište u Ukrajini na strani proruskih separatista ili su sami odlazili da se bore protiv vlasti u Kijevu.

Preti im optužba za terorizam, a policija proverava koliko su u to umešani agenti ruske vojne obaveštajne službe GRU pod diplomatskim pokrićem koje je Češka proterala 17. aprila zbog osnovanih sumnji da je GRU umešana u eksploziju municije u Vrbjeticama na jugu zemlje, 2014. godine.

U nedelju je iz Češke otišlo 18 ruskih diplomata za koje su bezbednosne službe utvrdile pouzdano da su agenti GRU i SVR, među njima i vojni ataše, a 19 ih je, kako javljaju češki mediji, povučeno pre izbijanja afere.

Rusija je oštro odbacila sve optužbe da bi dvojica agenata GRU, isti oni koji se sumnjiče za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji 2018. godine, imali ikakve veze sa eksplozijama u Vrbjeticama gde su poginule dve osobe, i označila sve kao provokaciju Češke u želji da se vlada premijera Andreja Babiša dodvori SAD.

Ionako loši odnosi Rusije i Češke, koje su ublažavali samo izrazito proruski stavovi češkog predsednika Miloša Zemana, ušli su sada u fazu otvorenog diplomatskog rata pošto je Moskva odgovorila proterivanjem 20 čeških diplomata 18. aprila, pa je češka ambasada u Moskvi ostala paralisana sa svega pet diplomata, ambasadorom i konzularnim odeljenjem.

Ruski ambasador je danas pozvan u češko Ministarstvo spoljnih poslova kako bi vlasti izrazile ogorčenje zbog neadekvatno oštrije reakcije Moskve na proterivanje umesto proporcionalne kakva je uobičajena u diplomatskim odnosima, i kako bi mu saopštile nove mere, verovatno dalja proterivanja.

"To je cena za uspeh što smo razbili ruske rezidenture GRU i SVR u Češkoj od čega se dugo neće oporaviti", rekao je ove sedmice o rusko-češkom diplomatskom ratu vicepremijer i privremeno ministar spoljnih poslova Jan Hamaček.

Češka vlada, po rečima Hamačeka, spremna je i na potpuno zatvaranje ambasade što bi značilo kraj diplomatskih odnosa, a zastupanje čeških interesa preuzela bi ambasada neke od članica Evropske unije, kao što recimo interese SAD u Siriji tokom krize zastupa češka ambasada.

U četvrtak bi o aferi napada na magacin municije u Vrbjeticama trebalo da raspravlja NATO, a Češka traži od EU i NATO izraze solidarnosti i koordinisano proterivanje ruskih diplomata kao što su se zemlje NATO i EU solidarisale sa Velikom Britanijom posle pokušaja trovanja Skripalja. O aferi oko Vrbjetica i proterivanju ruskih agenata trebalo bi da raspravlja i Evropski parlament.

"Zemlje EU moraju jasno i zajedno da reaguju na eksplozije u magacinima municije u Vrbjeticama iza kojih prema saznanjima češki obaveštajnih službi stoji ruska vojna slžuba GRU. Na napad na bilo koju članicu EU mora da se gleda kao napad na celu EU", pozvali su danas šefovi glavnih političkih frakcija u Evropskom parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.