Niško vikend naselje decenijama bez vode

Izvor: RTS, 17.Mar.2017, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niško vikend naselje decenijama bez vode

Naselje Delnice kod Niša decenijama već nema rešeno vodosnabdevanje. Na gradski vodovod priključeno je preko jednog vodomera, i to još dok je bilo vikend naselje, a do danas je izgrađeno više od 200 kuća.
Više od 200 domaćinstava u niškom naselju Delnice decenijama već uopšte nema vodu, ili ona tek kaplje iz slavina.

"Imamo građevinske dozvole iz 1980. godine, i uplatu za vodu iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << te godine, ali do danas ništa se nije promenilo. Ovo naselje postoji 40 godina, i problem je od početka", kaže jedan meštanin.
"Ovde ima dece, ima starijih ljudi, svi pune kofe i nose", dodaje drugi.
"Ja sam iskopao bunar pa koristim kao tehničku vodu za pranje. Za kuvanje ne može, nosimo iz Niša", kaže treći meštanin.
Za četiri decenije ovo naselje se znatno uvećalo, i ljudi tu sada stalno žive, pa su sami napravili vodovodnu mrežu, ali imaju jedan priključak. U vodovodu objašnjavaju da je sve iz vodomera u isključivoj nadležnosti korisnika.
"Potrošači iz Delnica su na niški vodovodni sistem priključeni pre tridesetak godina putem magistralnog cevovoda koji je projektovan za tada vikend naselje. Dovoljen količine vode i pritisak nalaze se na vodomerskom mestu gde su priključeni naši korisnici kao grupa građana", kaže Zoran Ignjatović, JKP "Naisus".
Ovaj problem decenijama je zapostavljan. Kako se ovo naselje proširilo, GO Crveni krst sada je predvidela regulacionim planom izgradnju sekundarne mreže. Pre tih radova treba izgraditi primarnu mrežu od rezervoara Vinik, čime će trajno biti rešeno vodosnabdevanje čitavog tog poteza.
"Projekat košta sto, sto deset miliona i pošto je to veći projekat potrebno je najmanje dve godine i rešiće se to naselje", kaže dr Miroslav Milutinović, predsednik GO Crveni krst.
Ponuđeno privremeno rešenje, sa gradskim bunarima, meštani nisu prihvatili.
rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.