Nikolić: Bilo bi dobro da Obama dođe

Izvor: Mondo, 03.Mar.2015, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Bilo bi dobro da Obama dođe

Poziv je upućen, potpredsednici su već bili, voleli bismo da dođe i sam predsednik SAD, rekao na RTS-u predsednik Srbije Tomislav Nikolić. O sankcijama Rusiji se i ne razmišlja.

Foto: Beta/Nenad Petrović

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u intervjuu RTS-u rekao da je poziv predsednik SAD Baraku Obami otvoren ali da u Srbiji moramo da budemo svesni da se takve posete u SAD planiraju dve godine unapred.

"Nije realno ni očekivati da predsednik zapuca >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << iz Amerike u Srbiju. Možda u sklopu neke posete regionu, ali o tome se zasad ništa ne zna. Mi smo otovreni za tako nešto", kaže predsednik Nikolić.

O svom mandatu predsednik je rekao da je zadovoljan jer je, i pored podmetanja, "uspeo da uspostavi obrazac kako i neko sa obimnim političkim bekgraundom bude predsednik svih građana".

Ništa od sankcija

Sankcije Rusiji bi donele samo štetu Srbiji a ne bi ni u promilu pojačale sankcije EU protiv te zemlje, kaže predsednik. "Naše učešće bi bilo veličine 'buva na medveda'. O tome niko ozbiljan u Srbiji ni ne govori", rekao je Nikolić u emisiji "Upitinik" na RTS-u.

"Uspeo sam da razbijem streotip i o sebi i o politici koju sam predstavljao u dve partije, i pokazao da je moguće da neko ko ima takvu političku pozadinu da može da radi u interesu svih građana a ne samo svojih pristalica. Dočaken sam neprijateljski, ali uspeo sam u tome", kaže Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Nikolić je rekao da kosovska administracija ubrzano radi na tome da preuzme sve ingerencije nezavisne države, a da mi "sve regovarajući vidimo da se tu polako razvija nekakva nezavisnost".

Svako buduće rešenje mora da ima na umu posebnost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji i dodatnu posebnost četiri srpske opštine na severu, koje Albanci nisu uspeli da preuzmu ni oružjem, pa bi bilo besmisleno da to urade u pregovorima sa Beogradom, rekao je Nikolić.

Po meni više nije dovoljno reći "nećemo da prihvatimo nezavisnost Kosova", ali pogledajte šta se dešava – svakog dana vidite Kosovo na novom mestu, rekao je Nikolić i naveo kao primer predstojeće učešće Kosova na Olimpijskim igrama.

On je dodao da će to da se dešava i da nije dobro da Srbija napušta sastanke na kojima se Kosovo pojavi, jer bi time samo sebe eliminasala, ali nešto mora da se učini.

On je ocenio da vlada trpi velike pritiske i da se suočava sa izazovima u rešavanju kosovskog pitanja.

Ne želim da prozivam vladu i da je stavljam na nekakve ispite koje ni ja ne bih položio da vodim vladu. To mora da bude neka zajednička politika, rekao je Nikolić govoreći o Kosovu.

Upitan šta misli o evenutalnom referendumu o Kosovu, Nikolić je rekao da je on čovek koji realno gleda na stvar i da je referendum nešto što odražava volju građana, ali da on smatra da građane ne treba pitati na referendumu da li treba da postoji nezavisna država Kosovo, jer je rezultat predvidiv, pošto to ljudi ne žele.

Ukoliko bi morali da biraju između Kosova i Evropske unije, većina građana bi izabrala da se odrekne EU, kazao jeNikolić.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.