Nije sve u profitu

Izvor: Politika, 23.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije sve u profitu

Gornji Milanovac - Nije baš pravilo da vlasnici privatizovanih društvenih preduzeća brinu samo o vlastitom profitu. Najveće firme u gradu pod Rudnikom nisu, posle tendera, aukcija i berzanskog prelaska u privatne ruke, zanemarile svoj grad, decu i omladinu pogotovu. Kompanija "Metalac" izdržava porodicu od šest sportskih klubova, "Tipoplastika" je pokrovitelj istoimene folklorne grupe u kojoj "tanca" 150 mališana do 14 godina, "Takovo" redovno odvaja za sport, a Industrija boja i lakova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << "Zvezda", otkako je, pre četiri godine, ušla u kompaniju "Helios" iz Domžala, neguje slikarsku radionicu za najdarovitije milanovačke osnovce.

Bili smo, u četvrtak, na otvaranju godišnje izložbe slika nastalih u ateljeu ove radionice. Tridesetak malih slikara izložilo je 37 eksponata; da nisu na njima njihovi potpisi, rekli bismo da imamo posla sa odraslim umetnicima.

- Za četiri godine je kroz radionicu prošlo više desetima talentovanih osnovaca, a sada radim sa njih 28 i, uglavnom, sve su devojčice. Mnogo radova je ovde nastalo, mnogo je poklonjeno ili prodato u humanitarne svrhe, u više ovdašnjih preduzeća oni krase zidove kancelarija - priča nam vođa radionice, akademski slikar Dragana Bakić.

Oko dvesta slika su oplemenili prostorije poslovne zgrade i pogone firme "Zvezda-Helios", ima ih na dečjem odeljenju Zdravstvenog centra, motivi su i na novogodišnjim čestitkama Crvenog krsta koje se prodaju u korist Fonda "Bolesno dete" i na drugim mestima.

- Ovde sam, svakog utorka i subote, već četiri godine. "Zvezda" nam je dala dve prostorije za atelje, tempere, uljane boje, četkice, sve je to njen proizvod, a naše je da slikamo. Naslikala sam više od stotinu pejzaža, portreta, ikona i mrtvih priroda. Radionica mi pomaže da se, idućeg septembra, upišem u neku umetničku školu - kaže Jovana Obradović, učenica osmog razreda.

Predsednik Upravnog odbora "Zvezde" Alojz Juhart je oduševljen poduhvatom malih slikara:

- Nimalo se ne kajemo što smo osnovali slikarsku radionicu, u stvari stalnu likovnu koloniju za darovite osnovce. Kompanija "Helios" će promovisati njihovo delo u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, kao i u drugim zemljama, budući da poseduje 31 firmu u 14 zemalja. Pomoći ćemo da se za talentovane đake naše radionice nadaleko čuje.

B. Lomović



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.