Neustavne duple funkcije

Izvor: RTS, 27.Jul.2011, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neustavne duple funkcije

Posle potvrde Ustavnog suda Srbije da obavljanje više funkcija nije u skladu sa Ustavom, najavljeno pokretanje postupaka protiv funkcionera koji su, prema toj odredbi, prekršili zakon. U sukobu interesa najmanje četiri poslanika republičke i 10 poslanika pokrajinske skupštine.

Agencija za borbu protiv korupcije najavila je pokretanje postupaka protiv svih funkcionera koji su u sukobu interesa, nakon što je Ustavni sud potvrdio da više funkcija nije u skladu sa Ustavom Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
U javnosti se najviše polemisalo o duplim funkcijama pokrajinskih poslanika, koji su istovremeno i lokalni funkcioneri.

Vladajuća većina upozoravala je da bi, u slučaju ostavki, morali da se raspišu novi izbori za parlament, pošto su oni birani po većinskom sistemu. Posle godinu i po dana tvrde da bi pokrajinski parlament mogao da funkcioniše i ako ne bude u punom sastavu.

"To što bi se u jednom trenutku konstatovao prestanak mandata četovoro, petoro, šestoro ili sedmoro poslanika i postojao vakum od mesec ili dva do narednih izbora ne bi remetilo kapacitete vladajuće koalicije, koja u ovom trenutku ima preko 80 poslanika u svom sastavu", kaže šef koalicije Za evropsku Vojvodinu Dragoslav Petrović.

Poslanik u Skupštini Srbije, i predsednik Skupštine grada Kragujevca, Saša Milenić kaže da će se ponašati u skladu za zakonom, ali i da od Agencije očekuje dodatna objašnjenja.

"Poručujem Agenciji za borbu protiv korupcije da svojim ovlašćenjima upravlja malo opreznije a ne da razmahuje njima kao buzdovanom kojim se udara na Ustav i pravni poredak", kaže Milenić.

Predsednik SPS Ivica Dačić kaže da će se njegova stranka ponašati u skladu sa odlukama nadležnih državnih organa, ali da ga čudi nizak nivo znanja o praksi u EU.

"Apsolutno se slažem da se standardi EU primenjuju, ali kako neko može da traži da se nešto što nije standard u EU primenjuje u Srbiji", navodi Dačić i dodaje da smo mi sami napisali određene odredbe koje ne postoje u drugim zakonodavstvima.

Između dve funkcije moraće da se odluče narodni poslanici i gradonačelnici Veroljub Stevanović i Dragan Marković.

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković najavljuje da će se odreći funkcije narodnog posalnika i kaže da se, očigledno, ide na to da narodni poslanici budu oni koji nikad ništa u životu nisu uradili i da oni koji znaju šta su privreda i ekonomija smetaju nekima u Beogradu.

Agencija za borbu protiv korupcije čeka objavljivanje odluke Ustavnog suda u Službenom glasniku, pa će tek tada pokrenuti postupke protiv političara koji krše zakon, što može da se dogodi i za dva ili tri meseca. Procedura bi mogla trajati mesecima, što znači da bi sporni funkcioneri ipak mogli na obe stolice da dočekaju kraj mandata i nove izbore.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.